Τουρκικός Τύπος: Συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν στο Σότσι

Ερντογάν Πούτιν
Πηγή φώτο: twitter

Η Συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν στο Σότσι στον Τουρκικό Τύπο του Σαββάτου, 6 Αυγούστου. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

Κοινή δήλωση έγινε σχετικά με τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Οι ηγέτες, οι οποίοι είχαν εκτενείς διαβουλεύσεις για τα θέματα της ατζέντας των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας,συμφώνησαν για την αύξηση του εμπορικού όγκου μεταξύ των δύο χωρών σε ισορροπημένη βάση όπως και την ανάπτυξη των σχέσεων στους τομείς της οικονομίας και ενέργειας στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, των μεταφορών, του εμπορίου, της γεωργίας, της βιομηχανίας, των οικονομικών, του τουρισμού και των κατασκευών.

Στο πλαίσιο των περιφερειακών ζητημάτων, οι ηγέτες τόνισαν τη βασική σημασία των ειλικρινών και βασισμένων στην εμπιστοσύνη σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για την εδραίωση περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι οι εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έπαιξαν ρόλο στην επίτευξη της Συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και προϊόντων διατροφής από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Σημειώνοντας τη σημασία που αποδίδουν στην προστασία της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν με αλληλεγγύη και συντονισμό στον αγώνα κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία.

Ο Πρόεδροι Ερντογάν και ο Πούτιν τόνισαν τη δέσμευση τους για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης.

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Πρόεδρος,μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και έκανε αξιολογήσεις στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν μεταξύ άλλων δήλωσε:

“Συμφωνήσαμε για το ρούβλι με τον κ. Πούτιν. Φυσικά, ελπίζουμε ότι θα έχουν κέρδος και οι δύο χώρες ως ξεχωριστή πηγή οικονομικής ισχύος.Η Ρωσία έχει την κάρτα Mir (*). Πέντε τράπεζες μας επεξεργάζονται το θέμα το οποίο θα φέρει πολύ σοβαρές εξελίξεις.”

Σχετικά με την αποστολή σιτηρών, ο Πρόεδρος είπε:

“Περιμένουν περίπου 20 πλοία. Η Ρωσία ρωτάει για το πότε θα μεσολαβήσουμε για τα πλοία που περιμένουν εκεί. Τα αρμόδια υπουργεία μας εργάζονται εντατικά για αυτό το θέμα.”

Όσον αφορά τον ενεργειακό σταθμό του Άκουγιου τόνισε:

“Θα παρακολουθήσω προσωπικά τις εργασίες στο Άκουγιου με την επιτροπή μου. Μετά από αυτό, θα μεταφέρω την κατάσταση στον κ. Πούτιν και θα καθορίσουμε ανάλογα τον οδικό μας χάρτη.”

(*) Το Mir είναι ένα εθνικό σύστημα πληρωμών που ιδρύθηκε με νόμο που εγκρίθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας την 1η Μαΐου 2017. Τα άτομα με κάρτες Mir-UnionPay θα μπορούν να κάνουν ανάληψη μετρητών και να κάνουν αγορές σε 180 χώρες εκτός Ρωσίας. Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών όπου μπορεί να γίνει χρήση της κάρτας Mir.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...