Τούρκικος Τύπος: Συνάντηση του Ερντογάν με τον Τσαρλς Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Φιλοκυβερνητικά  ΜΜΕ 

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μίτσελ και την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Τσαρλς Μίτσελ,πραγματοποίησαν μετά την συνάντηση κοινή συνέντευξη τύπου στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία. 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Μίτσελ στην ομιλία του αναφέρθηκε στα ακόλουθα :  “Αισθανόμαστε ικανοποίηση για την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Περιμένουμε την άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Η Τουρκία είναι σημαντικός οικονομικός εταίρος της ΕΕ.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να φέρει συγκεκριμένη ατζέντα για την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, την μετανάστευση και την ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ των λαών. Τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ βρίσκονται στην ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο όπως και στο αμοιβαίο όφελος και θετική σχέση με την Τουρκία. Στο Κυπριακό, η ΕΕ είναι ενεργός παρατηρητής και υποστηρίζει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών”. 

Στην συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε :

“Ήρθαμε για να επιταχύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Συζητήσαμε τομείς συνεργασίας που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές. Οι οικονομικές μας σχέσεις πρέπει να βελτιωθούν. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος εταίρος ζωτικής σημασίας στην τελωνειακή ένωση. Προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω το εμπόριο, αναμφίβολα θα εργαστούμε για μια επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης αντιμετωπίζοντας τις τρέχουσες προκλήσεις στην εφαρμογή της. Για αυτόν τον λόγο θα εστιαστούμε στον πράσινο και ο ψηφιακό μετασχηματισμό. Συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, την δημόσια υγεία και τον κορονοϊό. Η υποστήριξή μας στους πρόσφυγες και τη μετανάστευση θα συνεχιστεί. Δεσμευόμαστε για τη συνεχή ροή κεφαλαίων για αιτούντες άσυλο”.   

Δήλωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν έκανε δηλώσεις μετά την κρίσιμη  συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας :”Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ο απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ. Έμφαση δόθηκε στον αποτελεσματικό και κοινό αγώνα ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές οργανώσεις για μόνιμη σταθερότητα και ασφάλεια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετική ατμόσφαιρα”. 


Τζουμχουριγιέτ

Έμφαση στα “ανθρώπινα δικαιώματα” από τους ηγέτες της ΕΕ που συναντήθηκαν με τον Ερντογάν 

Μετά την συνάντηση, εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. 
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  αφού τόνισε ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου βρίσκονται πάνω από όλα και εξέφρασε την ανησυχία της για την απόσυρση από την Σύμβαση,απάντησε σε μια ερώτηση που της έγινε λέγοντας : “Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα.Είναι σημαντικό η Τουρκία να τηρεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”. 

(σ.σ. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δεν αναφέρονται σε αυτήν την πτυχή της συνέντευξης)

Δ.Ι

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...