Τουρκικός Τύπος: Συνεχίζονται οι διεργασίες μετά τη συμφωνία των “έξι”

Μετά τη συμφωνία των “έξι”, ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της Τουρκίας είναι εάν το φιλοκουρδικό “Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών” (HDP) θα στηρίξει με κάποιο τρόπο την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσνταρογλου.

Κεμαλ Κιλιτσντάρογλου : Θα συναντηθεί με το HDP;

Ο δημοσιογράφος του Halk.com.tr,Φικρέτ Μπιλά συναντήθηκε με τον υποψήφιο για την 13η προεδρία Κεμαλ Κιλιτσντάρογλου.

Στο άρθρο του με τίτλο “Το HDP ανακοίνωσε την απόφασή του”, ο Μπιλά επέστησε την προσοχή στη συζήτηση για το HDP μετά την ανάδειξη του ηγέτη του CHP Κεμαλ Κιλιτσντάρογλου σε κοινό υποψήφιο πρόεδρο της Λαϊκής Συμμαχίας και τον ρώτησε αν θα συναντηθεί με το HDP.

Ο ηγέτης του CHP απάντησε ως εξής:”Φυσικά και θα επισκεφθώ το HDP. Ως υποψήφιος πρόεδρος, ως πρόσωπο που διεκδικεί να είναι ο πρόεδρος ολόκληρης της Τουρκίας, των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι απαίτηση της δημοκρατίας να επισκέφτώ όλα τα κόμματα.Σε τι θα έβλαπτε να επισκεφθώ το HDP; Εργαζόμαστε στο Κοινοβούλιο υπό τη διεύθυνση του αντιπροέδρου του HDP. Εργαζόμαστε μαζί με τους βουλευτές του HDP στις επιτροπές. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από το να επισκέφτώ το HDP.Γνωρίζω ότι πρέπει να προσεγγίσω όλα τα τμήματα της κοινωνίας.Θα συνεχίσω να εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση”.

Το Καλό Κόμμα (IYIΡ) απαντά στην ανοικτή επιστολή του Ντεμίρτας προς τηνΑκσενέρ

Στην ανοικτή επιστολή του προς την επικεφαλής του κόμματος IYIΡ, Μεράλ Ακσενέρ,ο πρώην συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας,έθεσε συνοπτικά τα ακόλουθα ερωτήματα: “Θέλετε την ψήφο μου ως ψηφοφόρο του HDP; Σας υπενθυμίζω ότι δεν είπατε “δεν θέλω” τις ψήφους του HDP που επέτρεψαν στους δημάρχους της Λαϊκής Συμμαχίας να κερδίσουν στις τοπικές εκλογές. Αν οι φίλοι σας είναι υποψήφιοι για υπουργικές θέσεις με τις ψήφους των ψηφοφόρων του HDP, δεν θα έπρεπε να μας πείσετε; Αν έρθετε στην εξουσία και τα αιτήματα του HDP δεν θα έρθουν στο τραπέζι σας, ποιο τραπέζι θα μας προτείνετε; Δεν υιοθετούμε καμία άλλη μέθοδο από την επίλυση των προβλημάτων μας με δημοκρατική πολιτική, ειρηνικά και συζητώντας. Υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος που προτείνετε;”

Υπενθυμίζεται ότι η Ακσενέρ είχε δηλώσει ότι “Το CHP μπορεί να συναντηθεί με το HDP, αυτό είναι σαφές, αλλά δεν μπορεί ποτέ να τους φέρει σε εμάς”.

Ο Μπαχαντίρ Ερντέμ,αντιπρόεδρος του κόμματος IYIΡ, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην τηλεόραση Halk, απάντησε στην ερώτηση σχετικά με την ανοιχτή επιστολή ως εξής: “Έχουμε συγκεκριμένη γραμμή. Κάθε πολιτικό κόμμα είναι φωνή του έθνους. Νομίζω ότι όταν είναι ο εκπρόσωπος του έθνους, όταν το φέρνει στην ημερήσια διάταξη εκπροσωπώντας τις αξίες του έθνους, τότε μόνο θα υπολογίζεται και η πολιτική του και θα είναι χρήσιμη. Οι σκέψεις μας για την τρομοκρατία, την οποία πιστεύουμε ότι ενστερνίζονται 85 εκατομμύρια άνθρωποι, ήταν σαφείς. Πάντα το λέγαμε αυτό, είμαστε σαφείς και σήμερα, άρα τίποτα δεν έχει αλλάξει για εμάς”.

Μειώνεται η δύναμη του ΑΚΡ

Η Metropol Research ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας του Φεβρουαρίου που διεξήχθη μετά τον σεισμό. Σύμφωνα με αυτά, τα ποσοστά του ΑΚΡ μειώθηκαν κατά 4 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Ο Ιμάμογλου μίλησε για πρώτη φορά για την αντιπροεδρία του: Όλα θα είναι όμορφα

Ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έκανε για πρώτη φορά δηλώσεις σχετικά με τον διορισμό των δύο δημάρχων ως υποψήφιων αντιπροέδρων, και είπε τα εξής: “Δεν έχω κανένα καμία σκέψη για τα αξιώματα. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να είμαι ένας από τους ανθρώπους που θα συμβάλουν για να κερδίσουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου. Θα είμαι ο πιο εργατικός στρατιώτης αυτής της διαδικασίας, θα το δείτε αυτό. Τα καθοδηγητικά μας όργανα και ο υποψήφιος πρόεδρός μας εργάζονται. Σχεδιάζουμε το μέλλον με τρόπο που αυτά θα είναι συντονισμένα.Όλα θα είναι όμορφα”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...