Τουρκικός Τύπος: Συνεδρίασε το Κεντρικό Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΑΚΡ

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Μεχμέτ Μπαρλάς στην εφημερίδα Σαμπάχ.

Η Ελλάδα που παραβιάζει τις διατάξεις της Λωζάνης παίζει με τη φωτιά

Χθες ήταν η 99η επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η οποία είναι συνομήλικη με τη Δημοκρατία μας. Με αυτή τη συμφωνία που υπέγραψε ο Ισμέτ Ινονού, μετά από μακρές συζητήσεις, διαμορφώθηκαν μόνιμες διατάξεις για τα σύνορα, τα στενά, τις διομολογήσεις και την ανταλλαγή μειονοτήτων και πληθυσμών.

Για σχεδόν 100 χρόνια, ιστορικοί και ερευνητές συνεχίζουν την συζήτηση για το εάν “Η Λωζάνη είναι νίκη ή πανωλεθρία;”. Είναι αδύνατο να συμπεριλάβουμε τις λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης, αλλά είναι γεγονός ότι πολλά θέματα, ειδικά για τα Δωδεκάνησα, είναι οδυνηρά για την Τουρκία.Ενώ η Τουρκία εφαρμόζει σχολαστικά τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης, βλέπουμε ότι η ελληνική πλευρά παραβιάζει ανοιχτά πολλά άρθρα, ιδιαίτερα σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας (*).Καλά, δεν υπήρχαν διατάξεις υπέρ της Τουρκίας στη Συνθήκη της Λωζάνης; Φυσικά και υπήρχαν.

Οι ακόλουθες φράσεις υπογραμμίστηκαν σε μήνυμα που δημοσίευσε χθες ο πρόεδρος Ερντογάν για τη συμφωνία, τα αποτελέσματα της οποίας αποτελούν ακόμη θέμα συζήτησης για την Τουρκία:

“Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι διομολογήσεις,κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας που έμεινε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας.Ωστόσο,το τελευταίο διάστημα, αγνοήθηκαν ή σκόπιμα διαβρώθηκαν από την Ελλάδα οι όροι που καταγράφονται στη συνθήκη και κυρίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας (*).Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή της πίστης στη συνθήκη”.

Το κακομαθημένο παιδί της ΕΕ και των ΗΠΑ, η Ελλάδα, παίζει με τη φωτιά παραβιάζοντας ανοιχτά τις διατάξεις της Λωζάνης. Η Ελλάδα σύντομα θα αντιληφθεί  ότι δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

Προφανώς, η συζήτηση “Είναι νίκη ή πανωλεθρία η Λωζάνη” θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Ωστόσο, για όσο συνεχίζεται αυτή η συζήτηση, και εμείς θα συνεχίσουμε να αναγκάζουμε  την Ελλάδα να συμμορφώνεται με τις διατάξεις της Λωζάνης.

(*) (σ.σ)

Γεννήθηκα και έζησα έως τα 23 μου στην Κωνσταντινούπολη.Εκεί έκανα τις πρώτες μου σπουδές και υπηρέτησα ως Τούρκος υπήκοος στον τούρκικο στρατό ως έφεδρος αξιωματικός όπου και τη γλίτωσα από τους γκρίζους λύκους με τη βοήθεια μπαρουτοκαπνισμένων Τούρκων και Κούρδων συντρόφων.

Μακριά από εμάς ο σοβινισμός.Είμαστε προλεταριακοί διεθνιστές  και γνωρίζουμε ότι ο καβγάς γίνεται για το συμφέρον των μεγαλοαστικών τάξεων και των δύο πλευρών.

Όταν όμως έχεις ζήσει κάποια πράγματα σε πνίγει και το δίκιο (όσο μπορείς να επικαλεστείς το δίκιο στον καπιταλισμό).

Θυμάμαι σαν σήμερα το πογκρόμ των λεγόμενων Σεπτεμβριανών (6-7 Σεπτέμβρη 1955). Τότε σε μια Κωνσταντινούπολη του 1,1 εκ. κατοίκων η ελληνική μειονότητα μετρούσε 110.000 άτομα (10%).Σήμερα είναι μόλις 1.500 άτομα!

Που είναι η τήρηση των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία;

Φυσικά για τα γεγονότα αυτά δεν είναι άμοιρες ευθυνών  και οι αστικές κυβερνήσεις της Ελλάδας ούτε και η συμπεριφορά τους ήταν άψογη ενάντια στη μουσουλμανική μειονότητα της Ανατολικής Θράκης.

Δήμος Ιορδανίδης  

 Συνεδρίασε το Κεντρικό Εκτελεστικό Συμβούλιο  του ΑΚΡ

Υπό την προεδρία του προέδρου της δημοκρατίας και προέδρου του ΑΚΡ  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεδρίασε το Κεντρικό Εκτελεστικό Συμβούλιο του κόμματος

Ο εκπρόσωπος Τύπου του AKP Ομέρ Τσελίκ έκανε σημαντικές δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση.

Ο εκπρόσωπος στην αρχή της ομιλίας του είπε:

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει λύση στα προβλήματα χωρίς την Τουρκία. Το ζήτημα του διαδρόμου των σιτηρών έχει επιλυθεί με την οξυδέρκεια του προέδρου μας. Υπήρξαν διάφοροι στην Τουρκία που  υποτίμησαν την ενέργεια της χώρας μας για τη συνάντηση Ρωσίς – Ουκρανίας. Το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα διεξήχθη πριν από τη σύνοδο κορυφής για τα σιτηρά επέτρεψε επίσης να εκπονηθεί μια προκαταρκτική μελέτη για την επίλυση της επισιτιστικής κρίσης.

Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Συνεχίζοντας μίλησε για τις σχέσεις της Τουρκίας με Γερμανία και Ιράν και ανέφερε ότι υπάρχει περίπτωση να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με την Αρμενία εφόσον αυτή μείνει πιστή στον λόγο της.

Ασκώντας κριτική στις ΗΠΑ τόνισε:

Είναι σοβαρή και καταδικαστέα η ενέργεια της έκδοσης συλλυπητήριου μηνύματος για έναν τρομοκράτη από  την Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (USCENTCOM). Ο σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ εκδίδει συλλυπητήριο μήνυμα για την τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την Τουρκία.Μπορεί να είναι  αυτός ο τρόπος καταπολέμησης του ISIS. Είναι μια δραστηριότητα για τη μετατροπή της Συρίας σε ένα νέο Αφγανιστάν.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα δήλωσε:

Και πάλι, η Ελλάδα έκανε ένα λάθος βήμα. Έκλεισε 4 σχολεία της τουρκικής μειονότητας. Είναι λάθος να κρατάμε αυτά τα παιδιά μακριά από την εκπαίδευση. Αυτή είναι μια πολιτική αφομοίωσης. Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά να βάλει τέλος σε αυτές τις πολιτικές διακρίσεων έναντι της τουρκικής μειονότητας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...