Τουρκικός Τύπος: Συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για την Ουκρανία στη Βουλή

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Συνεδρίασε η βουλή όπου ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε πληροφορίες για την κρίση στην Ουκρανία. Η συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών με την πρόταση του AKP, θα θεωρηθεί ως “κρατικό μυστικό”.

Ο Ομέρ Τσελίκ έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τους βουλευτές του κόμματός του. Ενημέρωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν ο πόλεμος και τα θέματα που προέκυψαν από αυτόν.

Τονίζοντας ότι ο Ερντογάν εργάζεται εντατικά αναφορικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, συνέχισε ως εξής: “Με βάση τις αρχές μας για την πολιτική, όπως είμαστε κατά των πραξικοπημάτων έτσι είμαστε και ενάντια σε άδικες απόπειρες όπως η κατοχή και ο πόλεμος. Θεωρούμε άδικη και παράνομη την επίθεση στην Ουκρανία. Αυτή η μοναδική κατάσταση της Τουρκίας που είναι μια χώρα με δυτική προοπτική και ανατολική εμπειρία θα πρέπει να αξιολογηθεί θετικά. Είμαστε μια χώρα που μπορεί να μιλήσει τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή. Δεν υπήρξε ποτέ περίοδος που να απουσίαζαν οι κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Για το λόγο αυτό, είμαστε μια έμπειρη χώρα που είναι εξαιρετικά προετοιμασμένη να ζήσει με κρίσεις και να διαχειριστεί συγκρούσεις. Είναι σαφές ότι από εδώ και πέρα η εμπειρία της Τουρκίας και η θέση της ως χώρας κλειδί θα έρθουν στο προσκήνιο.”

Τονίζοντας ότι η Τουρκία ως θέμα αρχής συμμετέχει πάντα στις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο Τσελίκ συνέχισε ως εξής: ‘Η Τουρκία θα αξιολογήσει τις κυρώσεις από τη δική της οπτική γωνία.”   

Εκφράζοντας ότι εκτιμούν τη στάση της Ευρώπης να αποδεχτεί τους Ουκρανούς που διέφυγαν από τον πόλεμο και ότι θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει, ο Τσελίκ είπε: “Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα σύνολο. Η προσέγγιση της Ελλάδας να αφήνει τους Σύρους να πεθαίνουν, να βυθίζει τις βάρκες τους, να τους πυροβολεί και να τους βασανίζει συνεχίζεται. Αφενός αναδύεται μια εικόνα υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκτιμούμε και την ίδια στιγμή η Ελλάδα, που δυστυχώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να συνεχίζει αυτή την συμπεριφορά. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά επαίσχυντη κατάσταση.”

Εκπρόσωπος του AKP Τσελίκ: Οι διατάξεις του Μοντρέ θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα σε περίπτωση πολέμου.

Μιλώντας για τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της σύμβασης του Μοντρέ, ο Τσελίκ είπε: “Όπως γνωρίζετε, η ρωσική πλευρά δήλωσε ότι αυτή η εισβολή δεν ήταν πόλεμος και ότι θα έπρεπε να οριστεί με διαφορετικό τρόπο. Οι θεσμοί της Δημοκρατίας της Τουρκίας την όρισαν ως πόλεμο. Επομένως oι αντικειμενικές διατάξεις του Μοντρέ θα εφαρμοστούν ξεκάθαρα για περίπτωση πολέμου.”

Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τσελίκ είπε: “Η Τουρκία πληροί επί του παρόντος τα κριτήρια για να είναι μέλος της ΕΕ περισσότερο από πολλά κράτη μέλη. Όποια κριτήρια και να θέσουν σήμερα, η Τουρκία είναι σε θέση να τα εκπληρώσει όλα μέσα σε λίγους μήνες. Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία για να ισχυριστεί με οποιονδήποτε τρόπο ότι είναι παγκόσμια δύναμη ή ακόμη και περιφερειακή δύναμη. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα είναι βάρος για την ΕΕ, αλλά μια μεγάλη δύναμη που θα βάλει την ισχύ της Ευρώπης στην πραγματική της τροχιά.”

Ο Τσελίκ συνέχισε ως εξής σχετικά με την ΕΕ: “Πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ευρώπης από τη Μαύρη Θάλασσα και αυτήν την περιοχή χωρίς την Τουρκία; Επομένως, η Τουρκία έσωσε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες με τις πολιτικές που εφάρμοσε. Σε αυτό το σημείο που έφτασαν τα πράγματα, φυσικά και θεωρούμε πολύτιμο και σημαντικό ότι η ΕΕ προσέγγισε θετικά την ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της, αλλά εδώ το κύριο είναι να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ.”

Για το ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος έκανε την εξής εκτίμηση: “Σήμερα φάνηκε για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία. Επίσης η Τουρκία δεν είναι ένα συνηθισμένο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ αλλά μια από τις χώρες κλειδί. Κοιτάξτε την αντίληψη της ασφάλειας του ΝΑΤΟ. Όταν αφαιρέσετε την Τουρκία, η αρχιτεκτονική ασφάλειας του καταρρέει.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...