Τουρκικός Τύπος: Συνέντευξη Ερντογάν μετά την επίσκεψη στις Βρυξέλλες

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο Ερντογάν, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Στην αρχή της ομιλίας του είπε τα εξής:

“Καταρχήν αυτή η κρίση αποκάλυψε δύο σημεία. Το πρώτο είναι πώς ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ασφάλειας είναι η δομή του ΝΑΤΟ. Δεύτερο είναι ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για την διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας. Είναι προφανές ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει κατέστη καλύτερα κατανοητή η εξαιρετική θέση της χώρας μας μεταξύ των συμμάχων  και ο κρίσιμος ρόλος της στην περιοχή. Η Τουρκία έχοντας τις πλέον μεγάλες συνεισφορές στο ΝΑΤΟ ,κατά τη διάρκεια των εβδομήντα ετών της ένταξής μας ,σε αντίθεση με άλλους συμμάχους υπήρξε μία χώρα που το έχει αποδείξει αυτό σε όλες τις πτυχές.”

Στη συνέχεια τόνισε:

”Ασφαλώς και θεωρούμε τη χρήση των όπλων μαζικής καταστροφής ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Από την αρχή ακόμη καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος. Συνεχίσαμε αυτές τις προσπάθειες προσωπικά σε επίπεδο ηγετών και ο υπουργός εξωτερικών μας είχε πολλές συναντήσεις με τους ομολόγους του.Υποδέχτηκε μάλιστα στην Αττάλεια τους υπουργούς εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Μόσχα και το Λβιβ. Πέραν αυτού και ο υπουργός εθνικής άμυνας μας είχε πολλές συνομιλίες με τους ομολόγους του. Όλα αυτά ήταν το καλύτερο παράδειγμα της ικανότητας της Τουρκίας να λειτουργεί ως εγγυητής και μεσολαβητής.”

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις και στο ιστορικό διευκρίνισε:

“Εν προκειμένω υπάρχουν έξι κεφάλαια που  διαπραγματεύτηκαν Ρωσία και Ουκρανία. Αλλά καμία πλευρά δεν δέχεται και τα έξι. Υπάρχει μία κατάσταση συναίνεσης στα τέσσερα από αυτά. Το πρώτο σχετίζεται με το θέμα του ΝΑΤΟ. Ο Ζελενσκι είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει υποχώρηση από το θέμα της ένταξης. Το δεύτερο που δέχτηκε  ο Ζελένσκι, είναι η αποδοχή της ρωσικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας. Το τρίτο είναι αυτό του αφοπλισμού. Σε αυτό η Ουκρανία ανέφερε ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις. Το τέταρτο είναι το θέμα της συλλογικής ασφάλειας. Και σε αυτό η Ουκρανία εμφάνισε μία θετική προσέγγιση. Φυσικά όμως η Ουκρανία δεν είναι τόσο άνετη στα θέματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Κατά την άποψή μου στο τέλος έκανε ένα καλό βήμα λέγοντας πως “θα πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα για αυτό το θέμα”. Εμείς από το 2014 ήμασταν αντίθετοι στην εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία. Αλλά τότε η Δύση δεν τήρησε μία ξεκάθαρη στάση ενάντια στην εισβολή όπως κάνει σήμερα. Και επειδή δεν τήρησε αυτή τη στάση τότε συνέβησαν αυτά σήμερα.”

Αναφερόμενος στα F-16 και στους S-400 είπε:

“Σχετικά με τα F-16 ο υπουργός εθνικής άμυνας μας διεξάγει συζητήσεις με τους συνομιλητές του. Υπάρχουν θετικές προσεγγίσεις για τον εκσυγχρονισμό του αεροσκαφών. Από την άλλη υπάρχουν θετικές συμπεριφορές σχετικά με νέες αγορές. Ο Mπάιντεν μου είπε πως “Εγώ θα παρουσιάσω τη θετική μου προσέγγιση στο Κογκρέσο για αυτό το θέμα και θα το παρακολουθήσω”. Ελπίζω πως αν συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση και καταλήξουμε, θα έχουμε την ευκαιρία να αγοράσουμε νέα F-16 και να εκσυγχρονίσουμε τα υπάρχοντα.
Καταρχήν εμείς από την αρχή είχαμε δηλώσει ότι η ιστορία με τους S-400 έληξε για μας και αυτό ισχύει και σήμερα. Οι S-400 αποτελούν περιουσιακό μας στοιχείο στην άμυνά. Δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό το θέμα.”

Για τις κυρώσεις δήλωσε:

Αξιολογούμε κάποιες διόδους στον ΟΗΕ όσον αφορά τις κυρώσεις που δεχόμαστε σε εξοπλισμούς. Να μην ξεχνάμε όμως ότι δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα παραμερίζοντας τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν μπορώ να αφήσω τους ανθρώπους μας στο χιόνι και στο κρύο. Επίσης δεν μπορώ να εκμηδενίσω την βιομηχανία μας. Κατασκευάζουμε μαζί με τη Ρωσία τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Άκουγιου.”

Για τα ελληνοτουρκικά είπε:

“Με την επίσκεψη του Μητσοτάκη είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε για την εξάλειψη των γνωστών προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.”

Τέλος για τις σχέσεις με το Ισραήλ τόνισε:

“Φυσικά μία από τις πιο σημαντικές επισκέψεις ήταν αυτή του Ισραηλινού προέδρου Χέρτζογκ. Στη συνέχεια υπάρχει και η περίπτωση να μας επισκεφτεί και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέννετ Με την άφιξη του ενδεχομένως να ξεκινήσουμε μία νέα διαδικασία στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, κάτι που πιστεύουμε πως θα έχει θετικές επιπτώσεις και στο παλαιστινιακό ζήτημα. Εδώ βέβαια τίθεται περισσότερο το θέμα του τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για την Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύω πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού. Και εν προκειμένω μπορεί να εμφανιστεί στο προσκήνιο και το φυσικό αέριο.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...