Τουρκικός Τύπος: Συνέντευξη Ρ.Τ.Ερντογάν – “Δε θα υποχωρήσουμε ποτέ στην Ανατολική Μεσόγειο”

Ερντογάν
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Όλα τα ΜΜΕ

Πρόεδρος Ερντογάν: Δε θα υποχωρήσουμε ποτέ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Peninsula που εκδίδεται στα Αγγλικά στο Κατάρ, αξιολόγησε τις σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ, τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και τη πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά τη Λιβύη, τη Συρία και τη τρομοκρατία. Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις της περιοχής.

Όσον αφορά στο Κατάρ είπε: “Με το Κατάρ διατηρούμε στρατηγικές σχέσεις οι οποίες θα διευρυνθούν με το Μουντιάλ του 2022 με τα κοινά πρότζεκτ.

Μιλώντας για την τρομοκρατία την οποία συνέδεσε με τη Συρία και το κουρδικό δήλωσε :”Διεξάγουμε αποφασιστική πάλη ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Σε ερώτηση για τη Λιβύη απάντησε: “Η κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης, υπό την προεδρία του κ. Σάρατς, είναι το μόνο νόμιμο όργανο στη Λιβύη που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία και τη Λιβύη οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο,υπέγραψαν δύο μνημόνια για τον καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Η καταχώριση αυτού του μνημονίου από τον ΟΗΕ απέδειξε ότι το βήμα που κάναμε δε δημιούργησε κανένα πρόβλημα όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και τις καθιερωμένες πρακτικές. Σύμφωνα με το νόμιμο αίτημα της κυβέρνησης, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν δραστηριότητες κατάρτισης και υποστήριξης στη Λιβύη. Ο πραξικοπηματίας Χάφταρ από την άλλη πλευρά, δεν έχει ούτε νομιμότητα ούτε διεθνή αναγνώριση. Η νομιμότητα θα νικήσει στη Λιβύη και οι πραξικοπηματίες θα χάσουν”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της πανδημίας, στα επιτεύγματα του ΑΚΡ και στην Οργάνωση Συνεργασίας Ισλαμιστών.

Όσον αφορά το σχέδιο που εκπονήθηκε με τον ισχυρισμό της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα Παλαιστίνης-Ισραήλ και παρουσιάστηκε ως “Συμφωνία του αιώνα”, είπε : “Ένα σχέδιο που αγνοεί τα παλαιστινιακά δικαιώματα δεν έχει πιθανότητες επιτυχία”.

Στην ερώτηση σχετικά με τον αγώνα του Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει τα εδάφη του που κατέχονται από την Αρμενία, απάντησε: “Η κατοχή της Αρμενίας σε ένα μέρος των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, ιδίως του Καραμπάχ, όπου και διαπράττει βαρβαρότητες, συνεχίζεται για περίπου 30 χρόνια. Ενθαρρυμένη από τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας σε αυτές τις σφαγές για χρόνια, η Αρμενία συνέχισε τα επιθετικά της βήματα με νέες επιθέσεις εναντίον αμάχων. Μετά από αυτό το Αζερμπαϊτζάν ανέλαβε δράση για να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη του και τώρα ανακτά τα εδάφη που ληστρικά κατέλαβε η Αρμενία. Η Τουρκία μετά από αυτό, ως «ένα έθνος, δύο κράτη» βρίσκεται δίπλα στο λαό του Αζερμπαϊτζάν. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους αδελφούς μας στο Αζερμπαϊτζάν με όλα μας τα μέσα”.

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την προσέγγιση της Τουρκίας για τη “Γαλάζια Πατρίδα” σημείωσε: “Η Τουρκία είχε πάντα τη θέση ότι τα παράκτια κράτη έπρεπε να μοιραστούν δίκαια τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το υπογραμμίσαμε σε όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες μας. Αλλά κάποιες χώρες με επικεφαλής την Ελλάδα που ενοχλήθηκαν από την παρουσία των Τουρκίας έχουν δημιουργήσει εντάσεις με μονομερή βήματα. Αιτία της ώθησης σε προκλήσεις από τη γνωστή από την αποικιακή της δράση Γαλλία προς την  Ελλάδα, την Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου και τώρα την Αρμενία αποτελεί η ανάληψη ενεργού ρόλου από τη Τουρκία στην περιοχή. Στην υπόθεση του Αιγαίου και της Μεσογείου η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω. Όσοι είδαν την αποφασιστικότητά μας στην Ανατολική Μεσόγειο αποφάσισαν τελικά να ακολουθήσουν τις εκκλήσεις μας για διάλογο. Εμείς κάνουμε όλα τα βήματά μας στο πλαίσιο της αρχής του win-win, με τρόπο που θα προστατεύονται αρχικά τα δικά μας συμφέροντα και θα  προωθείται η ειρήνη και ηρεμία όλων των μεσογειακών χωρών”.


TRT (Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση)

Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Η Βαρώσια ξανανοίγει σήμερα μετά από 46 χρόνια.

Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Η κλειστή πόλη Βαρώσια ανοίγει σταδιακά μετά από 46 χρόνια.


Ακσάμ

Η Ελλάδα που στοχεύει τη Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση: Πουλάει και το δεύτερο στρατηγικό της λιμάνι (ναυπηγείο).

Η Ελλάδα πουλάει το Σκαραμαγκά, το δεύτερο στρατηγικά σημαντικό λιμάνι της στον όμιλο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ επειδή βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Η Ελλάδα που δε μπορεί να ξεφύγει από την οικονομική κρίση, πουλάει το δεύτερο στρατηγικό λιμάνι της, το Σκαραμαγκά. Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται την αγορά του Σκαραμαγκά μετά τα στρατηγικής σημασίας λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ελευσίνας. Στις ειδήσεις στο DHA, αναφέρθηκε ότι ο στόχος των ΗΠΑ είναι η κατασκευή του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Ευρώπης. Σημειώθηκε ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στην κατασκευή 4 νέων φρεγατών που θα ενταχθούν στο στόλο της περιοχής σε ναυπηγεία στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μετατρέψουν τα ναυπηγεία στην Ελλάδα σε κέντρο συντήρησης του 6ου στόλου.


Γενί Σαφάκ

Yeni-Safak-Logo


Ο Αρμενικός στρατός αποσύρεται: Άφησαν τα στρατιωτικά τους οχήματα και τα υπάρχοντά τους.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος ανέλαβε δράση για να πάρει πίσω τα κατεχόμενα εδάφη, συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες απώλειες στον αρμενικό στρατό. Ο Αρμενικός στρατός που στοχεύει πολίτες και ενεργειακά δίκτυα, μη γνωρίζοντας το τι πρέπει να κάνει ενόψει της ανωτερότητας του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο πεδίο της μάχης, βρήκε την τελευταία του λύση να εγκαταλείψει την περιοχή εγκαταλείποντας τα στρατιωτικά του οχήματα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...