Τούρκικος Τύπος: Τα απόνερα της ανόδου της τουρκικής λίρας σε σχέση με το συνάλλαγμα

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Τούρκων Εξαγωγέων Ισμαήλ Γκιουλέ προέβη σε αξιολογήσεις σχετικά με τις εναλλακτικές οικονομικές λύσεις και τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε στο κοινό ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνοντας ότι παρακολουθούν με ευχαρίστηση τις δηλώσεις για τη σταθεροποίηση της λίρας και υποστηρίζουν τα βήματα που έγιναν, ο Γκιουλέ είπε: “Με αυτή την κίνηση, το πρόβλημα εμπιστοσύνης που μπορεί να προκύψει τόσο στους πολίτες όσο και στις εταιρείες θα λυθεί.”

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι εξαγωγείς επηρεάστηκαν αρνητικά από τις ξαφνικές μειώσεις καθώς και από τις ξαφνικές αυξήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και έκανε τις ακόλουθες εκτιμήσεις: “Ωστόσο, χάρη στο ανακοινωθέν πακέτο μέτρων, η τουρκική λίρα θα βρει την εύλογη αξία της σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα διαπραγματεύεται σε σταθερό επίπεδο. Επομένως, αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη που θα στηρίξει τη βιώσιμη αύξηση των εξαγωγών.”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας Ριφάτ Χισαρτζίογλου δηλώνοντας ότι υποδέχονται θετικά την απόφαση είπε: “Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων για το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου να εξασφαλιστεί σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις αγορές. Αναμένουμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικής δύναμης της χώρας μας.”

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Βαράνκ δήλωσε ότι το πακέτο οικονομικής στήριξης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτυχε πολύ θετικής υποδοχής από τον βιομηχανικό τομέα.

Ο υπουργός είπε ότι σύμφωνα με το όραμα της εθνικής κίνησης για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της Τουρκίας,το πακέτο αυτό θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών χωρίς διακοπή.

Τονίζοντας ότι η παραγωγική ικανότητα της τουρκικής οικονομίας έχει αποδειχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας,ο Βαράνκ είπε ότι οι αγορές που δεν μπόρεσαν να φτάσουν στους προμηθευτές τους στην Άπω Ανατολή προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους στρεφόμενοι στην τουρκική αγορά χάρη στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων των κατασκευαστών της Τουρκίας.

Σημειώνοντας ότι το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας έχει αλλάξει σε μια εποχή που οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι τόσο διαταραγμένες, ο υπουργός τόνισε ότι πλέον η παγκόσμια οικονομία κινείται προς μια πολυπολική και όχι μια μονοπολική κατάσταση.

Ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί έκανε αξιολογήσεις σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις και τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δηλώνοντας:“Με το υπέροχο οικονομικό μανιφέστο που ανακοίνωσε ο πρόεδρός μας, συνεχίζουμε τον δρόμο μας πολύ πιο αποφασιστικά από χθες. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει. Με το τουρκικό οικονομικό μοντέλο να επικεντρώνεται στις επενδύσεις, την παραγωγή, την απασχόληση και τις εξαγωγές , νικητής θα είναι η τουρκική οικονομία.”

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Λαχαναγορών Ταβσάν σχετικά με τις νέες αποφάσεις για την οικονομία και την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας δήλωσε: “Καθώς το κόστος από τους σπόρους έως τα λιπάσματα και το ντίζελ είναι πάντα σε ξένο νόμισμα, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει βελτίωση τιμών.”

Εν τω μεταξύ οι πολίτες άρχισαν να μετατρέπουν το συνάλλαγμα τους σε τουρκικές λίρες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...