Τουρκικός Τύπος: Τα σιτηρά της Ουκρανίας και η πιθανή ένταξη της Τουρκίας στους BRICS

Το λιμάνι της Οδησσού

Η τετραμερής συνάντηση ( ΟΗΕ, Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία) στην Κωνσταντινούπολη για τα σιτηρά και η πιθανή ένταξη της Τουρκίας στους BIRCS, στον φιλοκυβερνητικό Τουρκικό Τύπο σήμερα.

Πρακτορείο Αναντολού

Ρωσία: Στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης για τα ουκρανικά σιτηρά διατυπώθηκαν στοιχεία πιθανών συμφωνιών

Μετά από την τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ για να εξασφαλιστεί η έξοδος των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια,ο υπουργός Ακάρ δήλωσε ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε η δημιουργία κέντρου συντονισμού.

Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Ζαχάροβα, είπε ότι στην τετραμερή συνάντηση διατυπώθηκαν ορισμένα στοιχεία πιθανών συμφωνιών και συνέχισε ως εξής:

“Στη συνάντηση συζητήθηκε λεπτομερώς το πρόβλημα των σιτηρών. Μερικά στοιχεία πιθανών συμφωνιών μπόρεσαν να διατυπωθούν.Αυτά τα στοιχεία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέσω στρατιωτικών αρχών στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία.”

Τζουμχουριγιέτ

Σχόλιο για την Τουρκία του προέδρου της BRICS: “Ελπίζουμε να γίνει μέλος το συντομότερο δυνατό”

Για την Τουρκία της οποίας η διαδικασία ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβραδύνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, υπάρχει στην ημερήσια διάταξη η πιθανότητα να ενταχθεί σε μια άλλη συμμαχία.

Ο Πουρνίμα Ανάντ,επικεφαλής της οργάνωσης BRICS (*), που αποτελείται από πέντε χώρες, οι οποίες σταδιακά αυξάνουν το βάρος τους στην παγκόσμια οικονομία, δηλώνοντας στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια ότι ελπίζουν να συμπεριληφθούν η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. στη συμμαχία το συντομότερο δυνατό συνέχισε ως εξής:

“Αυτές οι χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ενταχθούν και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση.Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα γιατί η επέκταση είναι πάντα θετική και αναμφίβολα θα αυξήσει την επιρροή της BRICS στον κόσμο.”

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμμετείχε το 2018 στη σύνοδο κορυφής της BRICS.

(*) Ιδρύθηκε το 2009 και στην οποία είναι μέλη πέντε ταχέως οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.Η οργάνωση θεωρείται επίσης από ορισμένους ως δύναμη ενάντια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...