Τουρκικός Τύπος: Τατάρ – Το άνοιγμα των Βαρωσίων σημαντικό σκέλος της πολιτικής των δύο κρατών

Παραλία Βαρωσίων, περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου, Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Παραλία Βαρωσίων, περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου, Κύπρος – Πηγή: Twitter

Τατάρ: Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ένα πολύ σημαντικό σκέλος της νέας μας πολιτικής, της πολιτικής των δύο κρατών

Ο Τατάρ συμμετείχε στο συνέδριο με θέμα “Ο ρόλος της ΤΔΒΚ στη Γαλάζια Πατρίδα” που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Κάισερι και μίλησε για την ιστορία των Τουρκοκυπρίων, τον αγώνα τους και την υποστήριξη και βοήθεια της Τουρκίας.

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στο νησί με την ειρηνευτική επιχείρηση στις 20 Ιουλίου 1974 μετά από κλήση τους, ο Πρόεδρος είπε ότι από τότε υπάρχουν δύο περιοχές.

Δηλώνοντας ότι τα θεμέλια των δικαιωμάτων, του δικαίου, της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο τέθηκαν με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου που ιδρύθηκε μετά το 1983, ο Τατάρ είπε: “Τώρα, η Τουρκία έχει λόγο στην Κύπρο, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλειά της.Τώρα έχει στρατό και έχει παρουσία στο νησί. Ο τουρκοκυπριακός λαός συνεχίζει τη ζωή του με ειρήνη,ηρεμία,ασφάλεια και χωρίς φόβο.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία έχει μια ακτογραμμή άνω των 2.000 χιλιομέτρων από το Ισκέντερουν έως τα νησιά του Αιγαίου και απέχει μόλις 40 μίλια από την Κύπρου. Σε όλη αυτή τη γεωπολιτική, γεωστρατηγική και Γαλάζια Πατρίδα, η κυριαρχία και η αποτελεσματικότητά της τόσο στην υφαλοκρηπίδα όσο και στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας,στην οικονομική αποκλειστική ζώνη και στον εναέριο χώρο είναι φυσικά πολύτιμες έννοιες για τη μεγάλη Τουρκία. Η τρέχουσα πολιτική μας, η στάση μας στην Ανατολική Μεσόγειο, η θέση μας και τα δικαιώματα κυριαρχίας μας είναι πολύ σημαντικά για να τα προστατεύσουμε τόσο στρατηγικά όσο και στρατιωτικά , να πάρουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, να πάρουμε το μερίδιό μας από τον πλούτο υδρογονανθράκων.Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας της νέας μας πολιτικής, της πολιτικής των δύο κρατών.”

Επισημαίνοντας ότι η ουσία του κυπριακού είναι ένας αγώνας για κυριαρχία, ο Τατάρ τόνισε: “Αν δεν συνεχίζαμε τον αγώνα, η Κύπρος θα είχε γίνει προ πολλού ελληνικό νησί.”

Νέα εποχή στον Κόλπο!

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία της κρίσιμης επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν,Σαλμάν Μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα, στη Μανάμα, την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Στη συνέχεια, ο υπουργός έκανε σημαντικές δηλώσεις και αξιολόγησε τη νέα περίοδο που ξεκίνησε στον Κόλπο και ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί τα ΗΑΕ στις 14 Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η διαδικασία με την Αίγυπτο συνεχίζεται και οι εξελίξεις είναι θετικές.

Έμφαση για το “Διάλογο στη Μαύρη Θάλασσα” από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ακάρ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού εθνικής άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τη συμμετοχή των διοικητών.

Μεταξύ άλλων αναφερόμενος και στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ακάρ είπε: “Η στάση μας είναι πολύ σαφής και ξεκάθαρη.Εκφράζουμε εδώ και χρόνια ότι είμαστε υπέρ οι χώρες που έχουν παράλια στη Μαύρη Θάλασσα, να ζουν σε ειρήνη, διάλογο και ευημερία μέσα στο πλαίσιο του καθεστώτος του Μοντρέ.Όσον αφορά στην προώθηση του διαλόγου στη Μαύρη Θάλασσα ως Τουρκία έχουμε κάνει το καθήκον μας που μας αναλογεί και συνεχίζουμε να το κάνουμε.Εκπληρώσαμε και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε όλες τις ευθύνες μας απέναντι στο ΝΑΤΟ, καθώς και τον διάλογό μας με τη Ρωσία από τη μια πλευρά και την Ουκρανία από την άλλη.”

Τζουμχουριγιέτ

Δημοσκόπηση από την εταιρία AREA

“Πώς έχει αλλάξει η αγοραστική σας δύναμη σε σχέση με πέρυσι, λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό εισόδημα της οικογένειάς σας;”

Στην ερώτηση αυτή το ποσοστό όσων λένε ότι έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι 80,8%, το ποσοστό όσων λένε ότι έχει αυξηθεί είναι 5,6% και το ποσοστό όσων λένε ότι έχει παραμείνει το ίδιο είναι 13,6%.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας Γεμέκσεπετι διαδήλωσαν ενάντια στις χαμηλές αυξήσεις στους μισθούς

Οι ταχυμεταφορείς της Γεμέκσεπετι διαδήλωσαν την 1η Φεβρουαρίου μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της στο Λέβεντ της Κωνσταντινούπολης για να αποτρέψουν τις χαμηλές αυξήσεις μισθών που έκανε η εταιρεία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...