Τουρκικός Τύπος: Τέσσερις στρατηγικοί στόχοι του Ερντογάν για το ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν

Τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους του Ερντογάν για το ΝΑΤΟ σχολιάζει σήμερα ο Τουρκικός Τύπος. Όπως δημοσιεύεται:

Πριν κάνει τη δήλωση σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Ερντογάν συγκέντρωσε το επιτελείο του και έθεσε έναν στρατηγικό στόχο κάτω από τέσσερεις ενότητες. Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν έκανε την ιστορική δήλωση και είπε: “Δεν έχουμε θετική άποψη”.

Οι τέσσερις ενότητες είναι:

1- Η Σουηδία και η Φινλανδία υποστήριξαν τρομοκρατικά στοιχεία του PKK στις χώρες τους παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Ειδικά η Σουηδία έχει γίνει η πολιτική βάση του PKK.

2- Στο ΝΑΤΟ,το οποίο βρίσκεται υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αγνοούν την ασφάλεια της Τουρκίας με την υποστήριξή τους στο YPG/PKK, ενώ είναι θερμές με τα νέα μέλη για λόγους ασφαλείας. Με τη δήλωση του Ερντογάν,η Τουρκία απαντά με ένα τρόπο σε αυτούς τους χειρισμούς.

3- Καθώς το ΝΑΤΟ μεγαλώνει ποσοτικά, η δύναμή του θα εξασθενεί ποιοτικά και το βάρος του θα χαθεί όπως και του ΟΗΕ.

4- Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ΝΑΤΟ στην ένταση με τη Ρωσία. Ωστόσο, η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν θέλει να αποτελέσει εργαλείο σε μια τέτοια κατάσταση.

Η Τουρκία συζήτησε τη διαδικασία ένταξης τους στο ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε τριμερή άτυπη σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο με την υπουργό εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε και τον Φινλανδό υπουργό εξωτερικών Πέκα Χααβίστο σχετικά με τις αιτήσεις των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε δήλωσε:

“Όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι και εμείς πιστεύουμε ότι το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση.”

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο ανακοίνωσε ότι “Θα υποβάλουμε επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ” και είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ερντογάν για τα προβλήματα που έφερε στη δημοσιότητα με τη δήλωσή σχετικά με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...