Τουρκικός Τύπος: «Θα διασφαλιστεί ο έλεγχος σε κάθε εκατοστό της Γαλάζιας Πατρίδας»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Γενί Σαφάκ

Η Τουρκία δεν έχει εμπόδια μπροστά της και μπορεί να δηλώσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φιλοξένησε τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Felix Plasencia στην Άγκυρα. Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου στέλνοντας στην Ελλάδα μήνυμα κατά της παραβίασης της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας είπε: «Η Ελλάδα θέλει να κάνει εκεί έρευνες. Στόχος της είναι να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας».

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης τα εξής σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ): «Η δήλωση υφαλοκρηπίδας είναι αρκετή για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου, συμπεριλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων. Έχουμε δηλώσει την υφαλοκρηπίδα μας, την καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ και την προστατεύουμε. Επιπλέον, ποια είναι η χρησιμότητα της δήλωσης ΑΟ; Ο θαλάσσιος πλούτος και η αλιεία. Π.χ. ανακηρύξαμε την υφαλοκρηπίδα μας στη Μαύρη Θάλασσα και ως ΑΟΖ. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στη Μεσόγειο. Τότε, καμία χώρα ή αλιευτικό σκάφος δεν πρέπει να εισέλθει στην περιοχή όπου βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα μας. Η ΑΟΖ δεν έχει δηλωθεί καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη για αλιεία στη Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν έχει εμπόδια μπροστά της και μπορεί να το κάνει».

Όλα για τη Γαλάζια Πατρίδα!

Θα διασφαλιστεί ο έλεγχος σε κάθε εκατοστό της Γαλάζιας Πατρίδας ενάντια στην αυθάδη στάση της Ελλάδας και στην αύξηση του λαθρεμπορίου μεταναστών. Η πρώτη φάση του «Συστήματος ραντάρ παρακολούθησης ακτών», που κατασκευάστηκε για τον σκοπό αυτό και καλύπτει τις θάλασσες του Μαρμαρά και του Αιγαίου βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση 13 από τους 35 οπτικοηλεκτρικούς πύργους. Με την πρώτη φάση, καλύπτεται το 40% της Γαλάζιας Πατρίδας. Δεν θα υπάρχει περιοχή που δεν θα καλύπτεται στα δυτικά. Με τα ραντάρ, με το πρότζεκτ SGRS, το οποίο περιλαμβάνει οπτικοηλεκτρική κάμερα και λογισμικό, σχεδιάζεται να επιτευχθεί το μέγιστο ποσοστό κάλυψης στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας, η οποία έχει παράκτιο μήκος 8.484 χλμ. και 462.000 τετραγωνικά χλμ. Γαλάζιας Πατρίδας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...