Τουρκικός Τύπος: «Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα δεχτούμε καμία λύση εκτός από αυτά που προτείνουμε» δηλώνει ο Ακάρ

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

–  Σεισμός
Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) του Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έφτασε  τους 107 και ότι συνεχίζεται η νοσηλεία 144 τραυματιών.
Μετά τον σεισμό στις 30 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν συνολικά 528 μετασεισμοί, συμπεριλαμβανομένων 44 μετασεισμών άνω των 4 Ρίχτερ.

–  Κορονοϊός
Ο υπουργός Υγείας Κοτζά  προειδοποίησε: «Οι τρέχουσες συνθήκες στη Σμύρνη είναι πολύ ευνοϊκές για την εξάπλωση του Kovid-19. Ας μην αφήσουμε τις δύσκολες μέρες να γίνουν πιο δύσκολες».

–  Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για την Ανατολική Μεσόγειο: «Περιμένουμε από την Ελλάδα να σταματήσει να συμπεριφέρεται κακομαθημένα και εγωιστικά. Να συμμορφώνεται με ότι απαιτείται από το διεθνές δίκαιο, τον ανθρωπισμό και την ηθική».
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση βιντεοδιάσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ο σεισμός της Σμύρνης, η καταπολέμηση του κορονοϊού και η τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη στο πλαίσιο των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του αναφέρθηκε στη βοήθεια που προσέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις στο μέτωπο του σεισμού.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είπε: «Έχουμε κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε από εδώ και στο εξής. Σε αυτό το θέμα  και οι γείτονες μας οι Έλληνες θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να παραιτηθούν από την κακομαθημένη  και εγωιστική συμπεριφορά τους και να συμμορφωθούν με αυτά που επιτάσσουν το διεθνές δίκαιο, οι συμφωνίες, οι διεθνείς αποφάσεις που έχουν ληφθεί για αυτά τα θέματα, το δίκαιο της θάλασσας, η δικαιοσύνη, ο ανθρωπισμός και η ηθική. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο αφοπλισμός των νησιών, ο εναέριος χώρος των νησιών και τα χωρικά τους ύδατα». 

Ο υπουργός Aκάρ τόνισε τη σημασία της αποδοχής της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και των δικαιωμάτων των Τούρκων που ζουν στην ΤΔΒΚ και είπε : «Υπάρχει επίσης το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας. Αυτό δεν θα γίνει σύμφωνα με όσα λέτε εσείς, ένα πανεπιστήμιο ή κάποια άτομα. Δεν θα σας επιτρέψουμε, εγωιστικά, να σφετεριστείτε ορισμένα δικαιώματα και νόμους. Μιλάμε για κοινή χρήση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ηθική. Υπό αυτήν την έννοια, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και διαπραγματεύσεις, είμαστε για μια πολιτική λύση, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των θαλασσών. Θα πρέπει να το καταλάβουν και οι γείτονες μας ότι εάν υπάρξει διαφορετική προσέγγιση δεν θα φτάσουμε πουθενά. Εφόσον το δουν αυτό, η λύση είναι πολύ εύκολη. Μετά τη λύση, είναι πολύ πιθανό για τους γείτονές μας να ζουν με άνεση και ειρήνη στο πλαίσιο μιας καλής γειτονιάς. Διαφορετικά, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν τα δικαιώματά μας. Έχουμε κάνει ό, τι πρέπει να γίνει μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα δεχτούμε καμία λύση εκτός από αυτά που προτείνουμε».

–  Πληθωρισμός  
Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας : Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,13% τον Οκτώβριο και έφτασε το 11,89% σε ετήσια βάση.


Τζουμχουριγέτ


Το δολάριο έσπασε νέο ρεκόρ φτάνοντας τις  8,51 ΛΤ. Το ευρώ αυξήθηκε σε 9,99 ΛΤ.

Πρακτορείο Αναντολού

Απαγόρευση των “Γκρίζων Λύκων” στη Γαλλία. Ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Darmanin ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτούν οι δραστηριότητες των Ιδεαλιστικών εστιών στη χώρα, γνωστές ως «Γκρίζοι Λύκοι».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...