Κρίσιμη επαφή μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι
Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να κηρυχτεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, στη συνάντηση συζητήθηκαν η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι τελευταίες εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έκανε δήλωση μετά τη συνάντηση. “Ο ουκρανικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξη που δόθηκε”,είπε και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν.
Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε επίσεις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους προέδρους του Ουζμπεκιστάν,του Τουρκμενιστάν και του Αζερμπαϊτζάν.Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Θα κλείσουν τα Στενά για τους Ρώσους; Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία έφεραν στην επικαιρότητα τη Σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά
Την ημέρα που ξεκίνησαν οι επιθέσεις, ο Βασίλ Μποντνάρ, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στη Σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά σε δήλωσή του στον Τύπο φέρνοντας τη σύμβαση στην επικαιρότητα.
Ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης σε ζωντανή μετάδοση στο NTV ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Σύμβαση του Μοντρέ με όλα τα άρθρα της σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία.
Σύμφωνα με είδηση του Interfax,η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν έγινε καμία επίσημη δήλωση από την Τουρκία σχετικά με το κλείσιμο των Στενών για τα ρωσικά πολεμικά πλοία.
Όλες αυτές οι εξελίξεις έκαναν τα βλέμματα να στραφούν στη Σύμβαση του Μοντρέ, που υπογράφηκε το 1936, η οποία ρυθμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στα στενά της Κωνσταντινούπολης και των Δαρδανελίων.
Στη σύμβαση υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις στην εφαρμογή της για τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά, ανάλογα με το εάν υπάρχει ειρήνη,πόλεμος ή απειλή πολέμου κατά της Τουρκίας.
Εν καιρώ ειρήνης.
Τα πολεμικά πλοία και τα βοηθητικά πλοία κρατών που δεν βρίσκονται παράκτια στη Μαύρη Θάλασσα έχουν το δικαίωμα να διέρχονται ελεύθερα από τα Στενά, υπό τον όρο ότι πληρούν τους όρους της σύμβασης.Στη σύμβαση υπάρχουν περιορισμοί με ισχυρότερο τη χωρητικότητα των πλοίων και η διάρκεια παραμονής τους στη Μαύρη Θάλασσα.
Εν καιρώ πολέμου όπου η Τουρκία δεν συμμετέχει στον πόλεμο.
Η Τουρκία επιτρέπει σε πολεμικά πλοία ουδέτερων κρατών να περάσουν από τα Στενά σύμφωνα με τις συνθήκες εν καιρώ ειρήνης. Ωστόσο, η Τουρκία μπορεί να απαγορεύσει στα πολεμικά πλοία των εμπόλεμων κρατών να χρησιμοποιούν τα Στενά, με ορισμένες εξαιρέσεις.
Εν καιρώ πολέμου όπου η Τουρκία συμμετέχει στον πόλεμο.
Έχει το δικαίωμα να ενεργήσει όπως θέλει σχετικά με τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά.Αν και είναι στη διακριτική ευχέρεια της Τουρκίας να κρίνει εάν απειλείται ή όχι,όταν χρησιμοποιεί αυτή τη δυνατότητα, πρέπει να αναφέρει την κατάσταση στα κράτη μέλη του Μοντρέ και στη Γραμματεία του ΟΗΕ. Ωστόσο, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφασίσει με πλειοψηφία δύο τρίτων ότι αυτή η εκτίμηση της Τουρκίας δεν δικαιολογείται, και η πλειοψηφία των υπογραφόντων του Μοντρέ είναι αυτής της γνώμης, η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει την κατάσταση που προβλέπεται για καιρό ειρήνης.
Τζουμχουριγιέτ
Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας και τα διδάγματα του
Απόσπασμα για την Τουρκία από το άρθρο του δημοσιογράφου Μπαρίς Ντόστερ
Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι γεμάτο διδάγματα από κάθε οπτική γωνία τα οποία έχουν ιστορικές,πολιτικές, οικονομικές, γεωγραφικές, στρατιωτικές, διπλωματικές, στρατηγικές και γεωπολιτικές πτυχές.
{………}
Η Ρωσία είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους εταίρους εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου, η χώρα από την οποία εισάγουμε το περισσότερο σιτάρι, μεταξύ των χωρών που στέλνουν τους περισσότερους τουρίστες. Επιπλέον, η Τουρκία αγόρασε από τη Ρωσία το σύστημα αεράμυνας S-400. Η Ρωσία κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Άκουγου της Μέρσιν και εκπαιδεύει τουρκικό προσωπικό που θα εργαστεί εκεί.Όλα αυτά δείχνουν την ισχυρή επιρροή της Ρωσίας στην οικονομία, το εμπόριο, τη χρήση ενέργειας και την άμυνα της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, η Τουρκία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.