Τουρκικός Τύπος της τελευταίας εβδομάδας: Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Συνάντηση Φιντάν – Μπλίνκεν

ΝΑΤΟ: Συνάντηση Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας / Πηγή: nato.int

Όποιος κρατάει το λόγο του μπαίνει στο ΝΑΤΟ (18.06.2023)

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ,υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε την ευαισθησία της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Δηλώνοντας ότι υποστηρίζουνε την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ, είπε: “Έχουμε δηλώσει στους συμμάχους μας ότι η Σουηδία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Φινλανδία, εάν εκπληρώσει στην πραγματικότητα τις δεσμεύσεις της που έχουν καταγραφεί στο Τριμερές Μνημόνιο”.

Τζουμχουριγιέτ (19.06.2023)

Διαμαρτυρία του TKP μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα: Πολλές συλλήψεις

Η Νομαρχιακή Οργάνωση της Άγκυρας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας διοργάνωσε διαδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια πραγματοποιώντας πορεία με το σύνθημα “Μην υποκλίνεστε, προστατέψτε τη χώρα σας”.

Σαμπάχ(20.06.2023)

Η βάση του PKK: ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας (BfV), η τρομοκρατική οργάνωση PKK εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων εξτρεμιστικών οργανώσεων με 14.500 μέλη στη Γερμανία.
Ο πρόεδρος του BfV Thomas Haldenwang αξιολόγησε την έκθεση για την προστασία του Συντάγματος του 2022 σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Ο Haldenwang δήλωσε ότι ο αριθμός των δυνητικών εξτρεμιστών με διασυνδέσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 29.750 το 2022, 3,8% περισσότερο από ότι το προηγούμενο έτος, και ότι το PKK παραμένει η πολυπληθέστερη οργάνωση στη Γερμανία με 14.500 υποστηρικτές.
Στην έκθεση τονίζεται ότι το PKK συγκέντρωσε περίπου 16,7 εκατομμύρια ευρώ στην
οικονομική εξόρμηση του το 2021, ξεπερνώντας και πάλι το ποσό του προηγούμενου έτους, ενώ τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Γενί Σαφάκ(21.06.2023)

Δήλωση από τη Σουηδία για την Τουρκία : Κάναμε αυτό που ήθελαν

Η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνεχίζεται. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Tobias Billstörm δήλωσε:
“Η Σουηδία εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις που ζήτησε η Άγκυρα. Κάναμε αυτό που μας ζητήθηκε. Ήρθε η ώρα η Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη
μας στο ΝΑΤΟ.Τώρα η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας”.
Ο Billstörm δήλωσε
επίσης ότι η Σουηδία ελπίζει ότι η ένταξη θα επικυρωθεί από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Σαμπάχ (21.06.2023)

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για τη διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Ο ανταποκριτής του TRT,
στην ανταπόκρισή από τη σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο,είπε:
“Ο Μπλίνκεν υπενθύμισε την επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας. Ο Χακάν Φιντάν
είπε ότι βρίσκονται εδώ για να δείξουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.Μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα, αλλά οι σχέσεις μας στο ΝΑΤΟ και σε άλλες πλατφόρμες απαιτούν να συνεργαστούμε, δήλωσε στη συνέχεια”.
Ο Φιντάν δήλωσε
επίσης ότι η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και είπε:
“Από την έναρξη του πολέμου, Τούρκοι εργολάβοι έχουν συμμετάσχει σε 50 έργα αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία”.

Σαμπάχ (23.06.2023)

Δήλωση του Υπουργού Σιμσέκ για τον πληθωρισμό: Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τους στόχους μας σε σύντομο χρονικό διάστημα

H Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 27 μήνες, ανεβάζοντας τα στο 15% και δίνοντας μηνύματα ότι θα γίνουν σταδιακές αυξήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ αξιολογώντας την κρίσιμη απόφαση για τα επιτόκια απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Στην αξιολόγησή του, ο Σιμσέκ δήλωσε: “Η οικονομική μας πολιτική στοχεύει βραχυπρόθεσμα στη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Όπως αναφέρεται στη δήλωση της Κεντρικής Τράπεζας, πρόκειται για μια διαδικασία. Αυτή τη διαδικασία θα την διαχειριστούμε σταδιακά και με αποφασιστικότητα. Η βασική φιλοσοφία του τουρκικού αιώνα ενσωματώνεται σε τρεις έννοιες: Σταθερότητα, Εμπιστοσύνη, Βιωσιμότητα. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία και την ανάπτυξη. Η βιώσιμη ανάπτυξη επιτυγχάνεται μέσω των επενδύσεων και της αύξησης της απασχόλησης από τη μία πλευρά και της αύξησης της παραγωγικότητας από την άλλη”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...