Τουρκικός Τύπος της Τρίτης – Πρόεδρος Ερντογάν: Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης

Φώτο αρχείου

Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του. Αυτοί είναι οι τίτλοι στον Τουρκικό Τύπο της Τρίτης 24 Μαΐου, μετά τη χαρακτηριστική δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρ.Τ Ερντογάν.

Αναφέρουν τα δημοσιεύματα:

Ο Ερντογάν μίλησε στο έθνος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αναφερόμενος στα οράματα της Τουρκίας για το εγγύς και απώτερο μέλλον είπε:

“Οι στόχοι του 2023, τους οποίους αποδίδουμε στην 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας, είναι ο πρώτος σταθμός των βραχυπρόθεσμων επιτευγμάτων μας. Μετά έρχεται το όραμά μας για το 2053, το οποίο είναι η αφιέρωσή μας στην 600ή επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Έχουμε ήδη αρχίσει να διαμορφώνουμε αυτό το όραμα με όλα τα στοιχεία του, από την τεχνολογία μέχρι την άμυνα, από το περιβάλλον μέχρι τις μεταφορές.
Ως απώτερο όραμά μας έχουμε το 2071 που είναι η επέτειος των χιλίων χρόνων της μάχης του Ματζικέρτ.

Μετά από πολύ αυστηρή κριτική στην αντιπολίτευση την οποία και ονόμασε αρχαϊκή αναφερόμενος στην οικονομική κρίση δήλωσε:

“Είναι γεγονός ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορα προβλήματα, κυρίως στο κόστος ζωής. Φυσικά, η Τουρκία δεν αξίζει τα δεινά που βιώνει σήμερα. Όπως έχουμε λύσει κάθε πρόβλημα της χώρας μας μέχρι τώρα,θα ξεπεράσουμε τα τρέχοντα προβλήματα με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του έθνους μας.”

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας τόνισε:

«Αντί κάποιοι να συμμετέχουν σε σόου που δεν θα έχουν καμία συμβολή στην επίλυση της κρίσης, η Τουρκία έχει κάνει τις πιο ειλικρινείς προσπάθειες για την καθιέρωση εκεχειρίας στην περιοχή και στη συνέχεια για μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία, διατηρώντας πολιτικές και ανθρωπιστικές σχέσεις με τη Ρωσία.”

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις δήλωσε:

“Το λάθος της Τουρκίας ήταν να υποστηρίξει την Ελλάδα και τη Γαλλία κατά την έξοδό τους από το ΝΑΤΟ. Και τι έγινε; Πως συμπεριφέρεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα σε μας;Δεν είναι ο ενδιάμεσος σταθμός της διαδρομής της FETÖ προς την Ευρώπη;Δεν είναι αυτή που στα εδάφη της τροφοδοτεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις;  
Και πέρα από όλα,αυτή στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα βάσεις. Για ποιόν λόγο; Ποιόν απειλούν; Για ποιο λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εδώ μιλάμε για μία Ελλάδα που στις χώρες της ΕΕ χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ.”

Συμπληρώνοντας είπε :

“Στη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε μία επίσκεψη στις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16.Η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει τη Συνάντηση Στρατηγικής Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ.Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς. Με πολιτικούς με προσωπικότητα, υπερηφάνεια, που τηρούν το λόγο τους.Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο ίδιος.Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει.Και όσον αφορά τα F-16 δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης.”

Δηλώνοντας ότι θεωρούν απαράδεκτες τις συνεχιζόμενες αντιτουρκικές προσεγγίσεις στη Σουηδία και τη Φινλανδία, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι πριν από λίγες ημέρες oı τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/YPG, DHKP-C έκαναν πορεία στους δρόμους της Στοκχόλμης με τις αφίσες των ηγετών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Δείτε ακόμα...