Τουρκικός Τύπος: Το «έπος» της 15ης Ιουλίου

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Φιλοκυβερνητικά ΜΜE

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜE έχουν σχεδόν αποκλειστικά στην ύλη τους την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Πρόεδρος Ερντογάν: Το έπος της 15ης Ιουλίου είναι η κοινή μας πηγή υπερηφάνειας

Ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε στην εκδήλωση μνήμης των μαρτύρων της 15ης Ιουλίου στο κοινοβούλιο.

Ευχόμενος υγεία και μακροζωία σε όλους τους ήρωες που αγωνίζονται για την πατρίδα και το έθνος, ο Ερντογάν μεταξύ άλλων είπε : “Εκ μέρους μου και εκ μέρους του έθνους μου θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους που προστατεύουν την ελευθερία, τη θρησκεία,τη σημαία,την πατρίδα, την πολιτεία και το μέλλον.Τα δίκαια των γενναίων που με τη θυσία τους μετέτρεψαν τη σκοτεινή νύχτα σε πρωί για το έθνος και τη δημοκρατία, δεν μπορούν να εξοφληθούν ποτέ.Οι μάρτυρες και οι ήρωες είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτής της όμορφης χώρας. Με την αντίστασή του στις 15 Ιουλίου, το έθνος μας απώθησε και μια απόπειρα πραξικοπήματος και απέτρεψε μια απόπειρα εισβολής με σκοπό να καταλάβουν τη χώρα μας.Παρόλο που τα πολιτικά κόμματα, οι ιδέες και οι προοπτικές μας για τη ζωή είναι διαφορετικά, είμαστε όλοι άνθρωποι της ίδιας χώρας, του ίδιου εδάφους, του ίδιου κλίματος. Είναι πολύ σημαντικό οι υπεύθυνοι να ενεργούν με αίσθημα ευθύνης, έτσι ώστε η τουρκική δημοκρατία να μην εκτίθεται ξανά σε τέτοιες φρικτές επιθέσεις. Θέλουμε να εισέλθουμε στο 2023, όταν γιορτάζουμε την 100ή επέτειο της δημοκρατίας μας, όχι με τις συνήθειες της παλιάς Τουρκίας, αλλά με το όραμα και τον ενθουσιασμό της νέας Τουρκίας”.

Επιστολή για τη 15η Ιουλίου από τον πρόεδρο Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ερντογάν έγραψε επιστολή για την 5η επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Μεταξύ άλλων αναφέρει : “Η χώρα μας εκτέθηκε σε απόπειρα εισβολής που έμοιαζε με πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016. Στην πραγματικότητα, αυτή η απόπειρα ήταν ο πιο προδοτικός κρίκος στην αλυσίδα επιθέσεων της FETÖ που στόχευε στην εθνική βούληση για να καταλάβει το κράτος και την κυβέρνηση. Η FETÖ, της οποίας τα προδοτικά σχέδια διακόπηκαν επανειλημμένα από τον αγώνα του κράτους μας και την υποστήριξη του έθνους μας, κατέφυγε σε απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 ως έσχατη λύση. Εκείνο το βράδυ, η FETÖ βρήκε μπροστά της για άλλη μια φορά το λαό μας, τις δυνάμεις ασφαλείας και το κράτος μας. Αυτή η ένδοξη νίκη με την οποία απωθήσαμε το πραξικόπημα και την απόπειρα εισβολής, ήταν ένα πολύ σημαντικό μάθημα και μήνυμα που έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία της εθνικής βούλησης και την αξιοπρέπεια της δημοκρατίας”.

Συνέντευξη του εκπροσώπου τύπου της προεδρίας Αλτούν στον ισπανικό τύπο για τη 15η Ιουλίου

Ο εκπροσώπου τύπου της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν μίλησε για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τη FETÖ σε συνέντευξη του στην El Mundo, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ισπανίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ΕΕ είπε :“Δυστυχώς, η μη αντίδραση της ΕΕ σε αυτήν την επίθεση κατά της τουρκικής δημοκρατίας συνεχίζεται για πέντε χρόνια.Η χορήγηση ασύλου στους πραξικοπηματίες,οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο όταν η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, είναι μια σύνοψη της υπόθεσης”.

Σε ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ τόνισε : “Στην πραγματικότητα, υπάρχει συμφωνία για την έκδοση ενόχων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.Στείλαμε τις απαραίτητες πληροφορίες και έγγραφα στις αρχές των ΗΠΑ μετά τις 15 Ιουλίου. Υπήρξαν δηλώσεις από ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ που επιβεβαιώνουν το ρόλο που έπαιξε ο Γκουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Επιπλέον, τα μέλη της FETÖ παραβίασαν διάφορους νόμους των ΗΠΑ. Παρ ‘όλα αυτά, η έκδοση του εμποδίστηκε μέχρι σήμερα για τεχνικούς λόγους. Το γεγονός ότι κάποιος που επιχείρησε πραξικόπημα στην Τουρκία και δολοφόνησε αθώους ανθρώπους δεν οδηγείται στη δικαιοσύνη, ενισχύει τις αντιλήψεις του τουρκικού λαού όπως “οι ΗΠΑ γνώριζαν εκ των προτέρων την απόπειρα πραξικοπήματος” ή “οι ΗΠΑ υποστήριξαν τους συνωμότες πραξικοπήματος”. Η προσδοκία μας είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν τις διμερείς συμφωνίες και θα παραδώσουν τον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Τουρκία”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...