Τουρκικός Τύπος: «Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι πολύ θετικό για την πώληση των F-16»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Αντιπροσωπεία του AKP στις ΗΠΑ: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι πολύ θετικό για την πώληση των F-16

Ο αντιπρόεδρος του AKΡ και επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων Εφκάν Αλά,αξιολογώντας τις επαφές της αντιπροσωπίας με 24 μέλη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, δήλωσε:

“Είναι πολύ θετικοί για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.Είδαμε μια θετική στάση από αυτούς όταν τους μεταφέραμε την άποψή μας ότι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας θα υποστήριζε το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα πόσο γρήγορα θα μπορούσε να υποστηρίξει την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη.Πιστεύω ότι πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε αυτή τη διαδικασία θα ξεπεραστούν με τη χρήση πολιτικών και διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.”

Αμετροεπής απειλή από τη Σουηδία: Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ θα ήταν προς το συμφέρον της Τουρκίας

Μετά τη δήλωση του προέδρου Ερντογάν ότι “δεν βλέπουμε θετικά” την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Σουηδή υπουργός εξωτερικών Αν Λίντε επιχείρησε να απειλήσει την Τουρκία.

Η Λίντε δήλωσε: 

“Θέλουμε την υποστήριξη όλων των χωρών του ΝΑΤΟ. Οι σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ μας υποστηρίζουν. Θα ήταν προς το συμφέρον της Τουρκίας να τα πάει καλά με εμάς και αυτές τις χώρες.”

Ωστόσο,τρομοκράτες του PKK, που ζουν στη Σουηδία από τη δεκαετία του 1980, βρίσκουν χρήματα μέσω διαφόρων ενώσεων, στρατολογούν μαχητές και έχουν δικό τους λόμπι. Η Σουηδία παρέχει επίσης οικονομική υποστήριξη στο YPG, το παράρτημα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Συρία,.

Από την άλλη πλευρά, η Αν Λίντε το 2020 και το 2021 είχε επισκεφθεί το YPG.

Αναφέρεται ότι η Σουηδία μέχρι στιγμής έχει υποστηρίξει το YPG με 210 εκατομμύρια δολάρια.Το εν λόγω ποσό σχεδιάζεται να αυξηθεί στα 376 εκατομμύρια δολάρια το 2023.

Επίσης και ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö έκανε αξιολογήσεις για τη διαδικασία ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ και μίλησε ως εξής για την Τουρκία:

“Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...