Τούρκικος Τύπος: Το κοινοβούλιο θεωρεί άκυρη την δήλωση του Μπάιντεν για την γενοκτονία των Αρμενίων

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα  ΜΜΕ

Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ παρουσίασε πρόταση 6 σημείων για μόνιμη λύση στην Κύπρο 

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Ερσίν Τατάρ παρουσίασε πρόταση 6 σημείων για μόνιμη λύση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες κατά την ανεπίσημη διάσκεψη 5 + 1 για την Κύπρο στη Γενεύη. 

Η πρόταση, με τίτλο “Η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για μια βιώσιμη συμφωνία”, περιλαμβάνει την ακόλουθη δήλωση: “Η ουσία της τουρκοκυπριακής πρότασης είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που ενυπάρχει στον τουρκοκυπριακό λαό, και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καθιερωθεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών στο νησί. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για διαπραγματεύσεις”. 

Στην πρόταση τονίστηκε επίσης ότι “η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει όλες τις ιδιότητες του κράτους, έχει τα ίδια δικαιώματα και την ίδια κατάσταση με την ελληνοκυπριακή πλευρά και  τα οποία χρησιμοποιεί αυτή την στιγμή”. 

Οι προτάσεις είναι οι εξής :

  1. Ο Γενικός Γραμματέας θα αναλάβει την πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ασφαλείας να εγκρίνει ψήφισμα που θα εγγυάται την ισότιμη διεθνή θέση και την κυρίαρχη ισότητα των δύο πλευρών. Μια τέτοια απόφαση θα παρέχει μια νέα βάση για την σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.
  2. Αφού διασφαλίσει το ισότιμο διεθνές καθεστώς και την κυρίαρχη ισότητα των δύο μερών με την προαναφερθείσα συμφωνία, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που θα έχουν στο επίκεντρο τους, μέσα σε ένα χρονικό όριο, να επέλθει ένα αποτέλεσμα ώστε να δημιουργήσουν μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία συνεργασίας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ . 
  3. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών, στην ιδιοκτησία, στην ασφάλεια και στην ρύθμιση των συνόρων, καθώς και στις σχέσεις με την ΕΕ. 
  4. Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και από την ΕΕ ως παρατηρητές, όπου απαιτείται. 
  5. Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, τα δύο κράτη θα αναγνωρίσουν αμοιβαία το ένα το άλλο και θα υπάρξει υποστήριξη από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.   
  6. Κάθε συμφωνία που θα επιτυγχάνεται ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα υποβάλλεται για επικύρωση σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα και στα δύο κράτη ξεχωριστά.

​​​​​​Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση του κοινοβουλίου για τις δηλώσεις Μπάιντεν : Το κοινοβούλιο θεωρεί άκυρη την δήλωση του Μπάιντεν! 

Η απόφαση του κοινοβουλίου που καταδικάζει, απορρίπτει και θεωρεί ανύπαρκτη την δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην οποία τα γεγονότα του 1915 αναφέρονται ως “γενοκτονία” δημοσιεύθηκε στην  εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Τα κύρια σημεία της απόφασης είναι ως εξής :

Αυτή η δήλωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος δεν είναι νομικά και ηθικά εξουσιοδοτημένος να κρίνει ιστορικά ζητήματα, είναι για το κοινοβούλιο μας άκυρη. 

106 χρόνια μετά από τα γεγονότα που συνέβησαν μέσα στις συνθήκες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και είχαν τραγικές συνέπειες για τον τουρκικό και αρμενικό λαό στα πλαίσια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο λόγος για μια τέτοια ανεύθυνη δήλωση δεν ήταν τα μεταβαλλόμενα ιστορικά έγγραφα ή οι διεθνείς νομικοί κανόνες, αλλά η υποταγή της ηγεσίας των ΗΠΑ ,για δικά της μικροσυμφέροντα, στην πίεση που άσκησαν τα ριζοσπαστικά λόμπι των Αρμενίων. Αυτή η δήλωση που είναι ασυμβίβαστη με τα ιστορικά γεγονότα αποτελεί ένα παράλογο και ανεύθυνο βήμα που δεν συμβάλλει στην προσέγγιση  των λαών. 

Η Τουρκία υποστήριξε τη διερεύνηση των γεγονότων του 1915 από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και ιστορικούς, και για το σκοπό αυτό, πρότεινε το 2005 την σύσταση μιας Κοινής Επιτροπής Ιστορίας και άνοιξε τα αρχεία της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή η στάση της Τουρκίας έχει ως βάση την αυτοπεποίθηση στην ιστορία της, την επιθυμία της για συνεργασία και εμφάνιση επιστημονικά τεκμηριωμένων  αληθειών. Αυτή η αυτοπεποίθηση βασίζεται στο ότι  δεν υπήρξε ποτέ εχθρότητα σε συγκεκριμένους λαούς στο μακρινό και πρόσφατο παρελθόν. 

Η υλοποίηση αυτής της έννοιας, η οποία δείχνει μια σαφώς καθορισμένη κατηγορία, μπορεί να αποφασιστεί μόνο από εξουσιοδοτημένο δικαστήριο, όπως αναφέρεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948 για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας. Δεν υπάρχει καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την νομική οριοθέτηση των γεγονότων του 1915 ως γενοκτονίας. Επιπλέον, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2015 και  2017 κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί κανένα νόημα στα γεγονότα του 1915 πέρα ​​από μια ιστορική συζήτηση. 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να αλλάξει  αυτήν την εσφαλμένη δήλωση που είναι ασυμβίβαστη με τα ιστορικά γεγονότα και τραυματίζει βαθιά τη συνείδηση ​​του έθνους μας και για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των λαών της περιοχής ειδικά για να ζήσουν με ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια ο τουρκικός και ο αρμενικός λαός. Η δήλωση αυτή αναπόφευκτα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις.  Σας προσκαλούμε να την αποσύρετε.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...