Τουρκικός Τύπος: To μήνυμα Ερντογάν για τη Διάσκεψη MED-7 και η παρέμβαση Τσαβούσογλου στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Το μήνυμα Ερντογάν για τη Διάσκεψη MED-7, η παρέμβαση Τσαβούσογλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τα ελληνοτουρκικά και ο κορονοϊός, είναι θέματα που απασχολούν σήμερα τον τουρκικό Τύπο.
Σε ότι αφορά στον κορονοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα κρούσματα είναι 286.455 και οι θάνατοι 6.895.

– Μήνυμα Ερντογάν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED-7)
Σαφές μήνυμα από τον Πρόεδρο Ερντογάν:Είμαστε μεγάλοι για εσάς,δεν μπορείτε να μας φάτε.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μοιράστηκε ένα βίντεο μετά τη συνάντηση του MED-7. «Έδωσε ένα μήνυμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την  Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Είμαστε μεγάλοι για εσάς. Δεν μπορείτε να μας φάτε».

Παρέμβαση Τσαβούσογλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (βασικά σημεία):
Η θέση της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι άδικη και δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσω τηλεδιάσκεψης έκανε αξιολογήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ ενεργεί ως διεθνές δικαστήριο υπερασπιζόμενη τις αξιώσεις ενός μόνο μέρους και είπε: «Η θέση της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι άδικη και δεν  συνάδει με το διεθνές δίκαιο». Συνεχίζοντας: «Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν είναι και στην καλύτερη τους κατάσταση. Αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει να δημιουργήσουμε ειλικρινές διάλογο».
Ο Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι η Τουρκική πολιτική για την Ανατολική Μεσόγειο έχει δύο διαστάσεις, είπε: «Η πρώτη διάσταση αφορά την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα παράκτια κράτη πρέπει να διαπραγματευτούν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα. Αυτό πρέπει να υπακούει στην αρχή της ισότητας. Η Τουρκία  ήταν πάντα έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλα τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικά με την Ελλάδα. Η δεύτερη διάσταση σχετίζεται με την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους και στη στεριά και στη θάλασσα».
Συνεχίζοντας: «Ήταν λάθος της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να ενταχθεί στην ΕΕ το 2004. Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι έχουν καταχραστεί συνεχώς την ΕΕ για να επιβάλουν τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς τους και έτσι έχουν δηλητηριάσει τους στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν διάφορες συμμαχίες για να κρατήσουν τη Τουρκία έξω από την περιοχή παρόλο που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλες τις προτάσεις και πρωτοβουλίες που εκφράστηκαν από διαφορετικά μέρη, η Ελλάδα δεν θέλησε να κάνει διαπραγματεύσεις συντελώντας στην αύξηση της έντασης στη περιοχή.Εμείς είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε υπό τον όρο να μην υπάρχουν προϋποθέσεις. Εάν επιμένει η Ελλάδα να υπάρχουν, θα κάνουμε και εμείς το ίδιο. Με βάση το διεθνές δίκαιο δεν πρέπει να δοθεί στα νησιά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου απάντησε σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών και επανέλαβε όλα τα τετριμμένα που εκφράζονται από την απαρχή της κρίσης από όλα τα στελέχη της Τουρκίας και στην ουσία αποτελούν μια παπαγαλία των δηλώσεων του Ερντογάν.

Πρακτορείο Αναντολού

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ολοκληρωθηκε η τεχνική συνάντηση μεταξύ των  στρατιωτικών αντιπροσωπειών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

TRT (Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση)
Ο ελληνικός στρατός μετά από το Καστελόριζο πήγε και στη Ρω.
Το TRT News παρατήρησε στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρω.Ο στρατός μετέτρεψε μερικά κτίρια σε στρατώνες

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...