Τουρκικός Τύπος: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργήσει με ρεαλιστική και στρατηγική προσέγγιση»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρόεδρος Ερντογάν: Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργήσει με ρεαλιστική και στρατηγική προσέγγιση

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζοντας ότι ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας άφησε πίσω του τον πρώτο μήνα, ο πρόεδρος είπε:

“Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, συναντηθήκαμε για να αξιολογήσουμε τόσο τις τρέχουσες εξελίξεις όσο και τα μέτρα ασφαλείας που έλαβε η συμμαχία. Είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ ότι  έδωσε για άλλη μια φορά ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ να ενεργήσει με ρεαλιστική και στρατηγική προσέγγιση, όσο συνεχίζει την πολιτική και πρακτική υποστήριξή του στην Ουκρανία στο τρέχον πολεμικό περιβάλλον. Η ισχυρή υποστήριξη της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας από το 2014 είναι γνωστή σε όλους. Έχουμε δηλώσει με κάθε ευκαιρία ότι δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την προσάρτηση της Κριμαίας. Τόνισα έντονα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.”

Συνεχίζοντας τόνισε:

“Σε αυτή τη διαδικασία, η Τουρκία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη και εξαιρετική θέση τόσο γεωγραφικά  όσο και ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Έχουμε βαθιές, πολυδιάστατες και στενές σχέσεις καθώς και στρατηγικές συνεργασίες με την Ουκρανία. Φροντίζουμε να είμαστε σε μια εποικοδομητική σχέση και σε ένα διάλογο αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τον άλλο γείτονά μας τη Ρωσία.”

Ασκώντας κριτική στο ΝΑΤΟ δήλωσε:

“Την ώρα που είναι φανερή η επιτυχία των προϊόντων της αμυντικής μας βιομηχανίας, δεν μπορεί να υπάρχει καμία λογική δικαιολογία για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε σε αυτό το πεδίο. Η άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί από κάποιους συμμάχους μας στην αμυντική μας βιομηχανία, πλέον αποτελεί κοινό συμφέρον της συμμαχίας. Η εφαρμογή κρυφών ή φανερών εμπάργκο μεταξύ συμμάχων είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει όχι μόνο εφαρμόζεται αλλά ούτε να συζητείται και ούτε καν να τίθεται στην ατζέντα.”

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέροντας  ότι η Τουρκία έχει κάνει με το παραπάνω το καθήκον της και στην ανθρωπιστική βοήθεια, είπε:

“Γνωρίζουμε πολύ καλά από τις πικρές εμπειρίες μας του παρελθόντος ότι η διεθνής κοινότητα δεν πέτυχε στις εξετάσεις όσον αφορά την προστασία των προσφύγων. Λυπούμαστε που οι απελπισμένοι άνθρωποι που πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις χώρες τους υφίστανται διακρίσεις με βάση το χρώμα των ματιών, τη γλώσσα, τις πεποιθήσεις και τον πολιτισμό τους.”

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία κουβαλά σχεδόν μόνη της το βάρος του πολέμου στη Συρία τα τελευταία ένδεκα χρόνια, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται για να διασφαλίσει την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή και συνέχισε ως εξής:

“Είμαστε σε έντονη επαφή με τις δύο χώρες προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό. Παρακολουθούμε στενά και υποστηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών για τις οποίες έχουμε κάνει πολλά βήματα για να τις διευκολύνουμε. Η συνάντηση των υπουργών εξωτερικών στην Αττάλεια και οι επαφές του υπουργού εξωτερικών μου στη Μόσχα και στο Λβιβ αποτέλεσαν σημεία καμπής.” 

Τονίζοντας ότι η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα, ο Ερντογάν είπε: “Από την αρχή του πολέμου χρησιμοποιούμε τις εξουσίες που παρέχονται στη χώρα μας από τη Σύμβαση του Μοντρέ για να μειώσουμε τις εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...