Τούρκικος Τύπος: Το Oruç Reis «βρίσκεται αποκλειστικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

– Δήλωση από τον Αντιπρόεδρο Οκτάι για το Oruç Reis: Να είσαι καλοτάξιδο.

– Υπουργείο Εξωτερικών: Η δραστηριότητα του Oruç Reis βρίσκεται αποκλειστικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε γραπτή δήλωση σχετικά με τη δήλωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη Navtex που δημοσιεύτηκε για τη δραστηριότητα του Oruç Reis: “Το Oruç Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από το σημείο που σταμάτησε μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευών. Αυτές οι έρευνες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου, βρίσκονται εξ ολοκλήρου στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, περιοχή που το πλησιέστερο σημείο της βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τη Τουρκία και 425 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Οι αντιρρήσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις τους είναι μαξιμαλιστικές “.

– Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αναφέρθηκε στη πρόοδο που πρέπει να υπάρξει στα θέματα της αναζωογόνησης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας,της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της ΕΕ βάσει του Μνημονίου της 18ης Μαρτίου,της Τελωνειακής Ένωσης και  της απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζοντας είπε : “Παρά τη καλοπροαίρετη προσέγγιση της Τουρκίας η Ελλάδα προχωρά σε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ για την υλοποίηση της Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία”. Συζητήθηκε επίσης το θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

– Δήλωση Ακάρ για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο : Μην μας δοκιμάζετε. Μιλώντας στην τελετή της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας, ο Ακάρ αναφέρθηκε στην ανδρεία και τα επιτεύγματα του Τουρκικού στρατού,στη κατάσταση που επικρατεί στο θέμα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν,στη Λιβύη και στη Συρία. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κύπρο, ο Aκάρ είπε :” Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες για την επίλυση όλων των προβλημάτων μας. Δυστυχώς, δεν βρίσκουμε ανταπόκριση στις προσπάθειές μας για επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων σύμφωνα με το νόμο. Με την υποστήριξη των δυτικών,οι απέναντι μας έγιναν κακομαθημένοι. Οι δε τρίτοι δεν προσεγγίζουν την αντικειμενική και αμερόληπτη λύση των προβλημάτων. Λέμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί. Μην μας δοκιμάζετε. Ας λύσουμε τα προβλήματα μας με συνομιλίες και διάλογο”.

– Από τον Υπουργό Ακάρ στο Σόιγκου : Η Αρμενία πρέπει να απομακρυνθεί από τα εδάφη που καταλαμβάνει. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σόιγκου. Ο υπουργός Ακάρ είπε ότι η Αρμενία πρέπει να τερματίσει τις επιθέσεις της και να απομακρυνθεί από τα κατεχόμενα εδάφη.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...