Τουρκικός Τύπος: «Το προδοτικό σχέδιο της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει αποκαλυφθεί»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα  ΜΜE

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποδέχθηκε ομόφωνα το κατηγορητήριο που ζητείται το κλείσιμο του HDP. 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο (ΣΔ) ολοκλήρωσε την εξέταση του κατηγορητηρίου που προετοιμάστηκε για το κλείσιμο του HDP και αποφάσισε να το αποδεχθεί. 

Σε δήλωση της γενικής εισαγγελίας αναφέρεται ότι “Η τρομοκρατική οργάνωση HDP είναι η πολιτική πτέρυγα του PKK. Κάποιες στρατολογίες στην τρομοκρατική οργάνωση οργανώθηκαν από το HDP. Τα γραφεία του κόμματος μετατράπηκαν σε χώρους της οργάνωσης. Η μη κριτική στο PKK ακυρώνει τους ισχυρισμούς του ότι είναι πολιτικό κόμμα”.

Το ΣΔ θα αποστείλει το κατηγορητήριο στο HDP για την προετοιμασία της προκαταρκτικής υπεράσπισης. 

Η πρώτη αντίδραση του HDP στην απόφαση ήρθε από τον συμπρόεδρο του κόμματος Μιτάτ Σαντζάρ ο οποίος δήλωσε: “Το ΣΔ είχε την ευκαιρία να απορρίψει ριζικά το κατηγορητήριο. Υπήρχαν αρκετοί λόγοι, νομικοί και συνειδησιακοί, για να το πράξει. Εάν το ΣΔ είχε απορρίψει το κατηγορητήριο, θα έδινε ένα σημαντικό μήνυμα για μια ελπίδα προς τη δημοκρατία. Πρέπει να πούμε ανοιχτά ότι το ΣΔ  έχει σπαταλήσει μια ιστορική ευκαιρία. Δεν θα κλείσουμε το HDP, έχουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε και να το αναπτύξουμε. Η απόφαση που θα ληφθεί δεν θα απευθύνεται μόνο προς το HDP”.


Φιλοκυβερνητικά  ΜΜE

Το προδοτικό σχέδιο της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει αποκαλυφθεί! Ο υπουργός Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την απρεπή απόπειρα 

Ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραχώρησε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία του κλεισίματος του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας (ΦΔΑ), το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την αιγίδα της Προεδρίας. Ο υπουργός απάντησε στις ερωτήσεις μετά την αξιολόγηση που έκανε για το φόρουμ. 

Σημειώνοντας ότι ο Ελληνοκύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε τηλεφωνικώς τους ομολόγους του και ζήτησε να μην παρευρεθούν στο ΦΔΑ. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αυτό δεν συνάδει με τη διπλωματία. Τόνισε επίσης ότι στη λίστα συμμετεχόντων υπήρχαν και Έλληνες οι οποίοι όμως παραιτήθηκαν μετά την παρουσία στο φόρουμ του προέδρου της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ και ότι και ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας τήρησε την ίδια στάση.

Υπήρξε και ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ,ο οποίος ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων, δεν παρευρέθηκε στη δεξίωση που παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ.

Δ.Ι

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...