Τούρκικος Τύπος: Το προσφυγικό στην Τουρκία

Πρόσφυγας στην Τουρκία

Τζουμχουριγιέτ

Σε όλες του τις διαστάσεις το προσφυγικό στην Τουρκία

Η Τουρκία φιλοξενεί 5,5 εκατομμύρια μετανάστες από πολλές χώρες, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Πρόσφυγες, μετανάστες ή αιτούντες άσυλο. Όπως και να ονομάζονται, όλοι ξεκίνησαν με την ελπίδα μιας νέας ζωής. Ειδικά τον τελευταίο μισό αιώνα, ο κόσμος έγινε μάρτυρας ενός μεταναστευτικού ρεύματος. Αν και πολλές φορές η μετανάστευση έχει ως αιτία  οικονομικούς λόγους, οι κύριοι λόγοι είναι οι πιέσεις, η ασφάλεια της ζωής και οι πόλεμοι. 

Η Τουρκία, η οποία θεωρείται το κλειδί για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, είναι ένα από τα μέρη που βρίσκεται πάνω στην πορεία τους. Σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν στην Τουρκία από πολλές χώρες και κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν.  

Η έλλειψη πολιτικής μετανάστευσης και ασφάλειας των συνόρων για αυτούς τους ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εισέλθει παράνομα στην Τουρκία, προκαλεί την αύξηση του αντιμεταναστευτικού ρεύματος στη χώρα. 

Το γεγονός ότι χιλιάδες Αφγανοί άρχισαν να έρχονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, όπου ένα σημαντικό ποσοστό του λαού μας δεν μπορεί να έχει τα προς το ζην λόγω της οικονομικής κρίσης και επίσης βρίσκεται υπό πολιτική πίεση, επανέφερε το πρόβλημα στην ημερήσια διάταξη. Η κυβέρνηση του AKP, η οποία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, θέλει να μετατρέψει τους μεν εισερχόμενους μετανάστες σε πηγή “φθηνού εργατικού δυναμικού” τη δε χώρα σε “κλουβί” όπου οι μετανάστες είναι σχεδόν φυλακισμένοι. 

Η για πολλά χρόνια η μετανάστευση από το Αφγανιστάν στις γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία ,και στην Ευρώπη, αυξήθηκε με την ταχεία προέλαση της τρομοκρατικής οργάνωσης των Ταλιμπάν μετά από την απόφαση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους μετά την εικοσαετή κατοχή. Με το φόβο των Ταλιμπάν, οι οποίοι άρχισαν να ελέγχουν τη χώρα καταλαμβάνοντας την Καμπούλ, διανύοντας  χιλιάδες χιλιόμετρα μέσω του Ιράν επιτάχυναν την άφιξή τους στην Τουρκία, η οποία είναι και προορισμός και χώρα διέλευσης για αυτούς. Οι παράτυποι μετανάστες που έρχονται στην Τουρκία ως τελικό τους στόχο έχουν κυρίως την Ευρώπη. 

Αν και απαγορεύεται η είσοδος στα τουρκικά σύνορα χωρίς άδεια σύμφωνα με το ιρανικό δίκαιο, οι έλεγχοι δεν πραγματοποιούνται. Το Ιράν φιλοξενεί επίσης κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια μετανάστες. Το Ιράν δεν προσπαθεί πλέον να αποτρέψει την εισροή στην Τουρκία, καθώς δεν υπάρχει διεθνής λύση και επιπλέον υπάρχει η πίεση του εμπάργκο. 

Τα περάσματα των μεταναστών αλλάζουν κατά διαστήματα. Η κυβέρνηση έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε αυτά. Στις τάφρους που έχουν σκάψει και έχουν τέσσερα μέτρα πλάτος και τέσσερα μέτρα βάθος ,στα 110 χιλιόμετρα των συνόρων, οι λαθρέμποροι με χώμα φτιάχνουν διαβάσεις πλάτους 50-60 εκατοστών. Οι μετανάστες μαζεύονται σε μέρη που καθορίζονται από τους λαθρέμπορους και οδηγούνται στην Αδριανούπολη για την Ευρώπη, στις παράκτιες πόλεις για να πάνε στην Ελλάδα με μποτ και σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρουν δουλειά στην Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος Ρουσέν Τακβά ο οποίος παρακολουθεί τους μετανάστες από την πρώτη μέρα των διελεύσεων,αξιολογώντας την κατάσταση είπε στην εφημερίδα μας : “Ενώ εγώ στα σημεία διέλευσης βλέπω με μια κανονική κάμερα την κίνηση, είναι αδύνατο για τους υπεύθυνους ασφαλείας να μην βλέπουν τίποτα και μάλιστα με μια θερμική κάμερα. Είναι αδύνατο να μην παρατηρείται μια τόσο έντονη κινητικότητα ενώ έχουν συλληφθεί χιλιάδες χωρικοί που εδώ και χρόνια  ζούσαν από το λαθρεμπόριο τσαγιού και τσιγάρων.  Οι αρχές έχουν πληροφορίες για το ποιος διασχίζει τα σύνορα, αλλά δεν υπάρχει έλεγχος και δεν μπορούν να τους καταχωρήσουν. Μερικοί από τους μετανάστες που πήρα συνέντευξη ισχυρίζονται ότι μαζί τους εισήλθαν στην Τουρκία και ορισμένα μέλη των Ταλιμπάν”. 

Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το λαθρεμπόριο μεταναστών, ο Τακβά είπε: “Οι λαθρέμποροι αναμένοντας να μειωθεί το ενδιαφέρον του κοινού προσέχουν να μην χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες διαδρομές. Επομένως, υπάρχει έντονη αναμονή από την πλευρά του Ιράν. Οι λαθρέμποροι έχουν πολλούς υπεργολάβους. Σε όποιο σημείο ο ανώτερος υπεργολάβος προσδιορίζει μια διαδρομή, οι λαθρέμποροι εκεί βρίσκουν συνεργάτες από τα κοντινά χωριά. Οι μικρότεροι λαθρέμποροι, χωρικοί, παίρνουν 400 λίρες ανά άτομο για να περάσουν τους μετανάστες. Αν και ένας λαθρέμπορος μεταναστών συλλαμβάνεται σχεδόν κάθε μέρα, δεν επιτυγχάνεται η ταυτοποίηση των πραγματικών δραστών. Η πολιτική ατιμωρησίας της δικαστικής εξουσίας διευκολύνει πολλούς να στραφούν σε αυτόν τον δρόμο. Μερικοί μικροί υπεργολάβοι λαθρεμπόρων οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο δεν μπορούν να συνεχίσουν, αποκαλύπτουν ότι οι αρχηγοί των  λαθρεμπόρων έχουν σχέσεις με τις αρχές. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι μερικοί από τους αξιωματούχους στο συνοριακό αστυνομικό τμήμα συμμετείχαν στο λαθρεμπόριο. Γνωρίζουμε ότι όλοι οι Ιρανοί αξιωματούχοι στα σύνορα συμμετέχουν επίσης σε αυτά τα δίκτυα διαφθοράς”. 

Αν και υπάρχουν λίγες οικογένειες και γυναίκες ανάμεσά τους, οι περισσότεροι Αφγανοί μετανάστες είναι νεαροί άνδρες. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι άνδρες δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο στρατό των Ταλιμπάν και οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά δεν βασίζονται στις δυνάμεις τους για να διανύσουν ένα τόσο μακρύ δρόμο. Οι δε γυναίκες εκτίθενται σε σεξουαλική και σωματική βία στους δρόμους. Έτσι υπάρχει η σκέψη των ανδρών να πάνε πρώτοι και να πάρουν αργότερα δίπλα τους την οικογένεια. 

Δ.Ι

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...