Τουρκικός Τύπος: Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια – Δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Φώτο Αρχείου / Κωνσταντινούπολη, Τουρκία / Πηγή: Unsplash / Φωτογράφος: Anna

Όλα τα ΜΜΕ

– Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) καλεί την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) να ακυρώσει την απόφαση για “κλειστά Βαρώσια”. Στην κοινή δήλωση του ΣΑΗΕ αναφέρεται ότι το καθεστώς των κλειστών Βαρωσίων παραμένει σε ισχύ με βάση τις αποφάσεις του ΣΑΗΕ και ότι δεν πρέπει να γίνουν κινήσεις που δε συμβιβάζονται με αυτές τις αποφάσεις. Η δήλωση του ΣΑΗΕ αναφέρει: “Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανησυχεί βαθύτατα για το άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων με τη δήλωση της Άγκυρας στις 6 Οκτωβρίου και καλεί να ανακληθεί αυτή η ενέργεια και να αποφευχθούν μονομερή μέτρα που θα αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί”. Ζητώντας σεβασμό και εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ, το συμβούλιο δήλωσε ότι υποστηρίζει μια μόνιμη, ολοκληρωμένη και δίκαιη λύση που βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τις επιθυμίες του λαού της Κύπρου. Το ΣΑΗΕ κάλεσε επίσης τα κυπριακές πλευρές και τις εγγυήτριες χώρες να ξεκινήσουν εποικοδομητικό διάλογο μετά τις εκλογές στην ΤΔΒΚ.

– Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη σύνοδο της “Κατάστασης στην Κύπρο” των Ηνωμένων Εθνών.

 Το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε μια γραπτή δήλωση σχετικά με τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ( ΣΑΗΕ ) με τίτλο “Κατάσταση στην Κύπρο”. Στη δήλωση αναφέρεται: “Η Τουρκία η υποστήριξε πλήρως τη δήλωση που έγινε από τις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) σχετικά με το θέμα. Οι δηλώσεις των τουρκοκυπριακών αρχών σχετικά με την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, η οποία είναι έδαφος της ΤΔΒΚ, δεν προκαλούν αδικία. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην κατάσταση της περιοχής. Επομένως, ο ισχυρισμός ότι αυτή η απόφαση είναι αντίθετη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα του νησιού και όχι την παραπλανητική προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης και να αξιολογήσει τις εξελίξεις χωρίς προκατάληψη”.

– Το Barbaros Hayreddin Paşa θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 9 Νοεμβρίου. 

– Εκδόθηκε απόφαση κατάπαυσης του πυρός στη σύνοδο κορυφής στη Μόσχα.

Μετά από πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν οι οποίοι συναντήθηκαν στη Μόσχα και συμφώνησαν σε εκεχειρία στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις 12:00 σήμερα. Το Μπακού και το Ερεβάν συμφώνησαν να ανταλλάξουν νεκρούς και κρατούμενους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

– Ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συνομίλησε με τον Καναδό ομόλογό του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διπλωματικών πηγών, ο Τσαβούσογλου και ο Champagne συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τα ζητήματα Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην τηλεφωνική τους συνομιλία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...