Τουρκικός Τύπος: Το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπάιντεν, Δευτέρα 16 Μαΐου 2022
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπάιντεν, Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 / Πηγή: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν“, σημειώνει η Γενί Σαφάκ. Και συνεχίζει:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 που θέλει να προμηθευτεί η Ελλάδα και οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.Σημειώθηκε ότι στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης βρέθηκαν η “βελτίωση του γεωστρατηγικού ρόλου” της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και η “εμβάθυνση” της διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία.

Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Μητσοτάκης έδειξε τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και εξήγησε στον συνομιλητή του όλες τις λεπτομέρειες για την εντεινόμενη “τουρκική προκλητικότητα”, δηλαδή τις πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, και προσπάθησε να κατηγορήσει την Τουρκία ως “επεκτατική”.

Διαπιστώθηκε ότι ο Έλληνας ηγέτης προσπάθησε να καλύψει το γεγονός ότι ήταν η πλευρά που κλιμάκωσε την ένταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο.

Από την άλλη, προσπαθώντας να στοχοποιήσει την Τουρκία,είπε ότι “η Αθήνα δεν παραιτείται από τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα απαντήσει σε κάθε είδους παραβιάσεις της εθνικής της κυριαρχίας”.

Ο Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την προσδοκία του ότι η Ελλάδα θα προσθέσει σύντομα πολεμικά αεροσκάφη F-35 στο οπλοστάσιό της.


Πρακτορείο Αναντολού

Ο Μπορέλ ελπίζει ότι το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις και την πολιτική ασφάλειας Μπορέλ,, δήλωσε:

“Είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο θα παράσχει την υψηλότερη δυνατή υποστήριξη στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Γνωρίζω ότι η Τουρκία έχει κάποιες αντιρρήσεις. Ελπίζω το ΝΑΤΟ να τις ξεπεράσει. Υπάρχει όμως ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη,και από εμένα και από το Συμβούλιο Άμυνας.”

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος, οι ανησυχίες για την ασφάλεια της πρέπει να αντιμετωπιστούν

Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι συζητήθηκε η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και είπε: “Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια της πρέπει να αντιμετωπιστούν.”

Μήνυμα συμφιλίωσης από τη Φινλανδία στην Τουρκία

Ο Φινλανδός ηγέτης Σαούλι Νιινίστο,ο οποίος επισκέφθηκε τη Σουηδία,μίλησε στο σουηδικό κοινοβούλιο και αξιολόγησε τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Δηλώνοντας βέβαιος ότι το πρόβλημα που προέκυψε με την ένσταση της Τουρκίας θα λυθεί, ο Νιινίστο τόνισε ότι οι δύο χώρες θα καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία και είπε:

“Οι δηλώσεις από την Άγκυρα έχουν αλλάξει ραγδαία και έχουν γίνει πιο σκληρές τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τη βοήθεια εποικοδομητικών συνομιλιών.”

Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για να λύσουν το πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δήλωσή του για το θέμα, είπε:

“Συγγνώμη αλλά ας μην μπουν στον κόπο.Καταρχάς, δεν θα λέγαμε “ναι” στο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας, σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...