Τουρκικός Τύπος: «Το βράδυ της 15ης Ιουλίου δείξαμε ότι η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να αιχμαλωτιστεί»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρόεδρος Ερντογάν: Το βράδυ της 15ης Ιουλίου δείξαμε ότι η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να αιχμαλωτιστεί.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο μήνυμά του που δημοσιεύθηκε με αφορμή την Ημέρα Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας της 15ης Ιουλίου, υπενθύμισε ότι σήμερα είναι η 6η επέτειος από την απόπειρα πραξικοπήματος, μια από τις πιο άθλιες επιθέσεις κατά της κρατικής και εθνικής ζωής.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στο τουρκικό έθνος και στους συγγενείς των μαρτύρων, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:

“Τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν τον ηρωισμό των τέκνων αυτού του έθνους, που χωρίς δισταγμό γέμισαν δρόμους, λεωφόρους και πλατείες, βάζοντας μπροστά τα κορμιά τους στα τανκς, αεροπλάνα, ελικόπτερα και κάνες όπλων μετά την έναρξη της απόπειρας πραξικοπήματος. Δημιουργήσαμε τη δημοκρατία μας με τον Εθνικό Αγώνα που δώσαμε πριν από έναν αιώνα. Εφαρμόσαμε τη δημοκρατία μας το 1950, με τη βούληση του λαού να βγαίνει από τις κάλπες. Από το 2002,καταφέραμε στην Τουρκία τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή και επενδυτική κίνηση στην ιστορία της σε κάθε τομέα.
Το βράδυ της 15ης Ιουλίου, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος, δείξαμε σε φίλους και εχθρούς ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε ποτέ να αιχμαλωτιστεί και το τουρκικό έθνος δεν θα μπορούσε ποτέ να γονατίσει.”

Η αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριγιέτ παρουσιάζει ποιο εξεζητημένα οικονομικά στοιχεία για την οικονομική κρίση.

Η CDS της Τουρκίας ξεπέρασε τις 900 μονάδες!

Η πενταετής CDS (*) της Τουρκίας, που δείχνει τον κίνδυνο πιστωτικής αφερεγγυότητας, έχει σημειώσει νέο ρεκόρ.

Με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η CDS ξεπέρασε τις 900 μονάδες.

Μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ πάνω από τις προσδοκίες τον Ιούνιο, υπήρξαν δυναμικές εξελίξεις και παρατηρήθηκαν κάθετες μειώσεις στις παγκόσμιες αγορές, ενώ το δολάριο συνέχισε να ανατιμάται όπου η ισοτιμία του με την Λίρα Τουρκίας  ξεπέρασε το 17,50 και έφτασε στο αποκορύφωμα του 2022.

Ενώ αυτή η αύξηση σε δολάριο/ΛΤ ανησύχησε τους πολίτες ,η CDS, που είναι ο δείκτης κινδύνου της Τουρκίας, έσπασε το ρεκόρ ξεπερνώντας τις 900 μονάδες και αύξησε τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

(*)ΗΣύμβαση Ανταλλαγής Κινδύνου Αθέτησης (ΣΑΚΑCredit default swap ή απλά CDS) είναι μία σύμβαση ανταλλαγής στην οποία ο αγοραστής της πραγματοποιεί σειρά πληρωμών προς τον αντισυμβαλλόμενο πωλητή και σε αντάλλαγμα δέχεται εφάπαξ πληρωμή σε περίπτωση που κάποιο πιστωτικό μέσο (συνήθως ομόλογο ή δάνειο) χαρακτηρισθεί από αθέτηση του εκδότη.
Οι χώρες με υψηλό δείκτη CDS έχουν επίσης υψηλότερο πιστωτικό κόστος.

Σχόλιο από τον οίκο Fitch για την Τουρκία: Το πιστωτικό ρίσκο  αυξάνεται

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανέφερε ότι αύξησε το πιστωτικό ρίσκο για την τουρκική οικονομία.

Ενώ ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος του δολαρίου συνεχίζεται, ήρθε μια προειδοποίηση από του παγκοσμίου φήμης διεθνή οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Στην εκτίμησή του για την τουρκική οικονομία, ο Fitch επεσήμανε ότι το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής αύξησε τους κινδύνους στα δημόσια οικονομικά και τη θέση του δημόσιου συναλλάγματος και δήλωσε ότι η εν λόγω πολιτική δεν μείωσε τους κινδύνους για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων  επίσης αναφέρει :

“Η πίεση στη Λίρα Τουρκίας έχει αυξηθεί και βαθύνει ξανά. Η δολαριοποίηση είναι υψηλή, τα διεθνή αποθέματα μειώνονται, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός.”

Ο Fitch ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας από Β+ σε Β και επιβεβαίωσε την προοπτική της ως “αρνητική”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...