Τουρκικός Τύπος: Το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ - Σουηδία

Το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κυριαρχεί στον τουρκικό Τύπο:

Πρόεδρος Ερντογάν: Δεν θα πούμε “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όσο επιτρέπει το κάψιμο του Κορανίου

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του αφού αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα,ασκώντας πολύ αυστηρή κριτική στην αντιπολίτευση και στο πρόγραμμά της τόνισε ότι οι έξι λένε ότι “θα εγκαταλείψουν τον αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο” και χαιρετούν την Ελλάδα.

Δηλώνοντας ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, είπε: “Σουηδία, μην προσπαθείς μάταια.Όσο επιτρέπετε το κάψιμο του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, και όσο επιτρέπετε να γίνεται αυτό με την προστασία των υπευθύνων σας, δεν θα πούμε “ναι” στην ένταξή σας στο ΝΑΤΟ. Η άποψή μας για τη Φινλανδία είναι θετική, αλλά όχι για τη Σουηδία”.

Υπουργός Τσαβούσογλου: Στόχος των προκλήσεων στη Σουηδία είναι να αποτραπεί η ένταξη της στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Εσθονό ομόλογό του Urmas Reinsalu στο Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δύο απειλές για το ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η τρομοκρατία, ο Τσαβούσογλου είπε: “Φυσικά, κατανοούμε τις εύλογες ανησυχίες της Εσθονίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά από την άλλη πλευρά, είναι εξίσου θεμιτό να περιμένουμε από τους συμμάχους μας να κατανοήσουν και τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια της“.
Τονίζοντας ότι η Τουρκία είχε εκφράσει τις ανησυχίες της όταν η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι ένα τριμερές μνημόνιο κατανόησης υπογράφηκε στη Μαδρίτη μετά από διαπραγματεύσεις με τις δύο αυτές χώρες, ο
υπουργός επεσήμανε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν αυτό το μνημόνιο.

Αναφέροντας ότι στη Σουηδία έχει συσταθεί νέα κυβέρνηση και ότι βλέπουν πολύ ισχυρότερη πολιτική βούληση, ο Τσαβούσογλου συνέχισε ως εξής: “Παρόλο που έχουν εκφράσει πολιτική βούληση, δεν έχουμε δει ακόμη ένα συγκεκριμένο βήμα στις συναντήσεις μας ή όταν κάνουν κάποια δήλωση. Εκτός αυτού, στο περιστατικό του καψίματος του Κορανίου, η Σουηδία όχι μόνο έδωσε την άδεια, αλλά παρείχε και προστασία.
Μπορώ να σας πω ξεκάθαρα ότι ο στόχος αυτής της προβοκάτσιας και των προβοκατόρων είναι να αποτραπεί η ένταξη της Σουηδίας .Οι υποστηρικτές του PKK και η FETÖ γνωρίζουν ότι εάν η Φινλανδία και ιδίως η Σουηδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, θα δεχθούν οι ίδιοι τους μεγαλύτερη πίεση.Ορισμένα πολιτικά κόμματα και ορισμένοι πολιτικοί και στις δύο χώρες δεν θέλουν οι χώρες τους να γίνουν μέλη της συμμαχίας και εναντιώνονται σε αυτό”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...