Τουρκικός Τύπος: «Τώρα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός από μια λύση δύο κρατών» δηλώνει ο Ερντογάν

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

Πολύ έντονη αντίδραση από τον Πρόεδρο Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Γνώρισε τα όρια σου και μη με προκαλείς! Θα γνωρίσεις καλά τους τρελούς Τούρκους

Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε σκληρές δηλώσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του του ΑΚΡ λέγοντας σε περίληψη:

«Τώρα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός από μια λύση δύο κρατών. Γνώρισε τα όρια σου και μη με προκαλείς. Εάν δεν τα γνωρίζεις τότε σημαίνει ότι εσύ κλώτσησες το τραπέζι και έφυγες. Εσύ βασίζεσαι σε κάποια βουνά. Τώρα πια χιόνισε στα βουνά που βασίζεσαι. Δεν θα επωφεληθείς από κανένα από αυτά. Εμείς τις δουλειές μας τις κάνουμε μόνοι μας, μόνοι μας κόβουμε τον ομφάλιο λώρο μας. Γι΄ αυτό και θα γνωρίσεις καλά τους Τούρκους».

Και συνεχίζοντας για το Κυπριακό είπε: «Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα επιτρέψουμε πλέον οι Τουρκοκύπριοι να είναι τα θύματα του αδιεξόδου στο νησί για μισό αιώνα. Δεν έχει νόημα να ξανασυζητάμε με τις παλιές φόρμουλες λύσεων. Το Κυπριακό πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το πνεύμα της νέας εποχής, με μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση. Τώρα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός από λύση δύο κρατών. Είτε το αποδέχεστε είτε όχι».

Όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου είπε: «Αυτό που κάνετε στα νησιά είναι προφανές. Σε τι σας βασίζεστε; Βασίζεστε μήπως στο ότι από κάπου θα σας έρθει και πάλι βοήθεια; Έχετε αυταπάτες εάν βασίζεστε σε αυτό. Δεν έχει καμία σημασία από πού θα σας έρθει βοήθεια. Πρέπει να καταλάβετε καλά ότι η Τουρκία στέκεται ολόρθια, βρίσκεται στην θέση της και γνωρίζει πολύ καλά να πράξει αυτό που πρέπει όταν θα έρθει η ώρα».


Το μοντέλο της Κρήτης για τους S-400

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ άνοιξε την συζήτηση για το «Κρητικό μοντέλο» για τους ρωσικούς S-400 που δημιουργούν ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. «Η Αθήνα δοκιμάζει τους S-300 που διατηρεί σε αποθήκες στην Κρήτη, κάνοντας ασκήσεις. Οι S-300 χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα στην άσκηση που συμμετείχαν η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ», είπε.

«Είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ’ ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ακάρ, σε συνέντευξή του στην «Χουριέτ» που δημοσιεύεται σήμερα. Προσθέτοντας ότι «αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι’ αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση που υπενθύμιζε το «μη επιχειρησιακό» καθεστώς των πυραύλων που είναι ανεπτυγμένοι στην Κρήτη, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε σχετικά με τους S-400 πως η Τουρκία δεν χρειάζεται «να τους χρησιμοποιεί συνεχώς». «Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Επίσης ο Ακάρ επανέλαβε ότι ένα από τα πιο «ευαίσθητα” θέματα για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ είναι η στήριξη της Ουάσιγκτον προς τις κουρδικές οργανώσεις YPG. «Οι Αμερικανοί μάς λένε ότι συνεργάζονται με τους YPG για να αντιπαλέψουν το Ισλαμικό Κράτος. Και εμείς τους είπαμε να συνεργαστούν μαζί μας για να αντιπαλέψουμε το Ισλαμικό Κράτος. Και τους είπαμε 100 φορές ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να διασφαλιστεί ειρήνη και άνεση στην περιοχή» είπε.

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε τουρκικές εφημερίδες επανέφερε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, λέγοντας πως «οι Ελληνες στρατιωτικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Παρά τις συνθήκες Λοζάνης και Παρισίων. Ρώτησα στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας: Ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις;” προσθέτοντας: “Αξιωματούχοι πραγματοποίησαν 78 επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας, δίπλα μας. Αυτές είναι προκλήσεις! Αφού μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά!».

Αντίδραση του Προέδρου της ΤΔΒΚ Τατάρ στις δηλώσεις των ηγετών της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων

Ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ (σ.σ. ψευδοκράτους) Τάταρ μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη δήλωσε: «Ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την ανεπίσημη συνάντηση 5+1 για την Κύπρο, που προβλέπεται να οργανωθεί υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και να παρακολουθήσουν και οι εγγυήτριες χώρες, το Ελληνο-Ελληνοκυπριακό δίδυμο με τις εξωπραγματικές απόψεις και κατηγορίες του ενάντια στην Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή πλευρά δυναμιτίζουν τον διάλογο και τις επαφές».

Στην συνέχεια είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την κυριαρχία και την πολιτική ισότητα του λαού μας,την ενεργή και πραγματική παραμονή της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης με την παρουσία των τούρκικων στρατευμάτων στην Κύπρο, να μην επιτρέψουμε ο λαός μας να γίνει μειονότητα όπου και η μόνη ρεαλιστική λύση είναι το μοντέλο των δύο ανεξάρτητων κρατών».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...