Τουρκικός Τύπος: «Τουρκικά αεροπλάνα επενέβησαν στην προβοκάτσια της Ελλάδας»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρακτορείο Αναντολού

Τουρκικά αεροπλάνα επενέβησαν στην προβοκάτσια της Ελλάδας

Στοιχεία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας απάντησαν άμεσα στα ελληνικά αεροπλάνα, τα οποία παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο τριάντα φορές μέσα σε τρεις ημέρες.  

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές ασφαλείας, η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες, προβοκατόρικες επιθετικές ενέργειες και ρητορική στο Αιγαίο. Αναφέρεται ότι η Ελλάδα, που κωφεύει στις εκκλήσεις της Τουρκίας για ειρηνική λύση των προβλημάτων μέσω διαλόγου συνεχίζει να αυξάνει την ένταση.

Στο πλαίσιο αυτό, αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν έξι φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στις 26 Απριλίου για πρώτη φορά. Τα ελληνικά αεροσκάφη συνέχισαν τις προκλητικές πτήσεις τους κοντά στις τουρκικές ακτές στις 27 Απριλίου και πραγματοποίησαν είκοσι δύο παραβιάσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο. Τα τουρκικά αεροσκάφη απάντησαν πολλαπλά στα ελληνικά στοιχεία, που συνέχισαν τις παραβιάσεις τους και στις 28 Απριλίου.  

Οι πηγές ασφαλείας αναφέροντας ότι η δραστηριοποίηση της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα οι εξελίξεις στο πλαίσιο της Ουκρανίας, προκάλεσαν μεγάλη δυσφορία στην ελληνική πλευρά, συνέχισαν:

“Η Ελλάδα, που βλέπει κάθε επιτυχία της Τουρκίας ως δική της αποτυχία, προσπαθεί να εφαρμόσει μια κατασκευασμένη πρόκληση. Οι καταγραφές των ραντάρ διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να δείξει την Τουρκία ως επιτιθέμενη. Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά την ασφάλεια του εναέριου χώρου μας και τα συμφέροντά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, χωρίς να επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός.”


Τζουμχουριγιέτ

Υπόθεση Οσμάν Καβάλα: Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο εξωτερικών

Μετά την απόφαση για επιβαρυμένη ισόβια κάθειρξη του Οσμάν Καβάλα για την υπόθεση Γκεζί, ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο εξωτερικών.

Επί του θέματος ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου έκανε τις εξής δηλώσεις:

“Η απόφαση αυτή έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να παραμείνει στα πρότυπα κράτους δικαίου στα πλαίσια των  διεθνών της υποχρεώσεων.

Αναμένουμε την άμεση απελευθέρωση του Καβάλα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει θέσει την Τουρκία σε δεσμευτική υποχρέωση ως προς αυτό.

Η ανησυχητική κατάσταση όσον αφορά στα  ανθρώπινα δικαιώματα και οι σοβαρές ελλείψεις στο κράτος δικαίου έχουν θέσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία σε δύσκολη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η συγκλονιστική ετυμηγορία κατά του Οσμάν Καβάλα και οι σκληρές ποινές φυλάκισης για τους άλλους κατηγορούμενους έχουν γίνει νέο βάρος για τις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...