Τουρκικός Τύπος: Τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Τουρκίας, Ιταλίας και Αγγλίας

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Οι υπουργοί άμυνας Τουρκίας, Ιταλίας και Αγγλίας είχαν τριμερή συνάντηση

Με οικοδεσπότη τον υπουργό εθνικής άμυνας Χουλουσί Ακάρ,οι υπουργοί άμυνας της Ιταλίας και της Αγγλίας Λορέντσο Γκουερίνι και Μπεν Βάλας συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη .

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Ακάρ μεταξύ άλλων είπε:

“Εκτός από τα θέματα αμυντικής ασφάλειας μεταξύ των χωρών μας, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο και στην περιοχή μας.”

Σημειώνοντας ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Ακάρ τόνισε:

“Επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά ότι συμφωνούμε για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δηλώσαμε επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και να μην επιδεινωθεί η ανθρωπιστική κρίση. Συμφωνήσαμε ότι με την κατάπαυση του πυρός θα ανοίξει ο δρόμος για τη διπλωματία την επόμενη περίοδο.”

Δηλώνοντας ότι συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τις υφιστάμενες σχέσεις συνεργασίας για τη στρατιωτική εκπαίδευση και την αμυντική βιομηχανία μεταξύ των χωρών τους ο Ακάρ τόνισε:

“Ενώ συνεχίζουμε το έργο μας στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, από την άλλη, ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, τονίσαμε ότι η αλληλεγγύη, η στενή συνεργασία και ο συντονισμός στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικής σημασίας.”

Στην ομιλία του, ο Γκουερίνι αναφερόμενος και στις εξελίξεις στην Ουκρανία είπε:

“Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τον καθένα μας. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική επιθετικότητα ήταν γρήγορη, αποφασιστική και ομόφωνη καταδίκη. Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανική αντίσταση. Πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε κάθε μέσο διαλόγου για να προωθήσουμε μια κατάπαυση του πυρός και ειρήνη που θα πραγματωθεί μέσω ειλικρινών διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Τουρκία, μέσω του συναδέλφου μου Χουλουσί Ακάρ, για τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση.”

Ο Βρετανός υπουργός άμυνας Βάλας δήλωσε ότι οι τρεις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν συνάντηση αλληλεγγύης και είπε:

“Συμφωνούμε για την προστασία και τον σεβασμό της κυριαρχίας, της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Γνωρίζουμε τον ρόλο της Τουρκίας στη διασφάλιση της εφαρμογής του Μοντρέ καθιστώντας τη Μαύρη Θάλασσα ασφαλή και ελεύθερη για όλες τις χώρες και όχι μόνο για τις παράκτιες.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...