Τουρκικός Τύπος: Τσαβούσογλου εναντίον όλων

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

CNN Türk

Υπουργός Τσαβούσογλου: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κλαίει σαν παιδί

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις σε ζωντανή μετάδοση του CNN Türk. Σημειώνοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, είπε: «Το PKK είναι απειλή για όλους μας. Οι επιθέσεις των YPG/PKK έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Δυστυχώς, ούτε η Ρωσία, ούτε οι ΗΠΑ τήρησαν τις υποσχέσεις τους όσον αφορά την απόσυρσή των τρομοκρατών. Επομένως, σε μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να κάνουμε μόνοι μας ότι είναι απαραίτητο». Επισημαίνοντας τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας με την Τουρκία μετά την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης συνέχισε: «Όπου υπήρχαν δυνάμεις των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ,και όπου υπήρχαν δυνάμεις της Ρωσίας, η Ρωσία θα ωθούσαν τους τρομοκράτες του PKK τριάντα χιλιόμετρα νοτιότερα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κρατήσει τον λόγο τους».

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τους πρέσβεις των 10 χωρών που έκαναν δήλωση για τον Οσμάν Καβάλα, του οποίου η δικαστική διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη,ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι κάποιοι από αυτούς πήραν την έγκριση των κυβερνήσεών τους για τη δήλωση που έκαναν. Συνεχίζοντας είπε: «Γνωρίζουμε ότι ειδικά ο πρέσβης των ΗΠΑ είχε την έγκριση της Ουάσιγκτον και το Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν όποιον είναι εχθρός της Τουρκίας. Σε αυτή την περίπτωση είδαν ότι κανείς δεν μπορεί να κουνήσει το δάχτυλο στην Τουρκία ή να αναμιχθεί στις εσωτερικές της υποθέσεις. Σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να παραβιάσει την τιμή της χώρας μας και του έθνους μας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να στραφεί στα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη Su-35 και Su- 57 εάν δεν μπορέσει να αγοράσει τα F-16, ο Τσαβούσογλου είπε: «Η Τουρκία δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα. Αρχίσαμε να παράγουμε μόνοι μας ορισμένα από τα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας. Κάποια τα αγοράζουμε από διαφορετικές πηγές. Το ίδιο ισχύει και για τα F-35 και F-16. Εάν οι ΗΠΑ δεν θελήσουν να μας τα πουλήσουν, δεν θελήσουν να επιλύσουν αυτά τα θέματα ή το Κογκρέσο μπλοκάρει την πώληση, υπάρχουν και άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των Su-35 και Su-57. Παίρνουμε ότι χρειαζόμαστε από διαφορετικές πηγές μέχρι να κατασκευάσουμε το δικό μας αεροσκάφος».

Αναφερόμενος στις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με Γαλλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Τονίζοντας ότι δεν βλέπουν χωριστό μπλοκ εναντίον της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, συνέχισε: «Κάθε χώρα μπορεί να υπογράψει συμφωνίες με οποιαδήποτε άλλη χώρα, όπως το κάνουμε και εμείς. Δεν χρειάζεται να έχουμε ένα τέτοιο κόμπλεξ, θεωρώντας τα όλα εναντίον μας.Το σημαντικό είναι το πόσο είμαστε κυρίαρχοι στην υφαλοκρηπίδα μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία δύναμη να αλλάξει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ναυτικές μας δυνάμεις και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το απέδειξαν στο πεδίο. Είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου. Όταν προσπαθούν να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας, κάνουμε ότι χρειάζεται και στο πεδίο και στο τραπέζι».

Αναφερόμενος στον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκο Δένδια είπε: «Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ είμαστε προσωπικοί φίλοι, αυτός κλαίει σαν παιδί. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλαψουρίσει σε πέντε άτομα την ημέρα και να μην κατηγορήσει την Τουρκία. Όλα αυτά οφείλονται σε σύμπλεγμα κατωτερότητας».

Υπενθυμίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δραστηριότητες γεώτρησης τον επόμενο μήνα, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν έχουν αφήσει να εισέλθουν ξένα πλοία στις περιοχές όπου η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει αδειοδοτήσει την Τουρκία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...