Τουρκικός Τύπος: Υπογράφηκαν 6 συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας

Διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ με υπογραφή στρατιωτικών συμφωνιών
Διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ με υπογραφή στρατιωτικών συμφωνιών / Πηγή: TRT

Υπογράφηκαν 6 συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας

Στην 7η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας υπογράφηκαν 6 συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες.

– Μνημόνιο για Συνεργασία στον Τομέα των Υδάτων- Μνημόνιο Συνεργασίας στις Πολικές Επιστήμες και το λοτζίστικ τους – Μνημόνιο Συνεργασίας για τη Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών – Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα του Αθλητισμού – Μνημόνιο Συνεργασίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Απόδοση – Δήλωση Πρόθεσης για Συνεργασία στους Τομείς Εργασίας και Απασχόλησης.

Πρόεδρος Ερντογάν: Πραγματοποιούμε πολλά κοινά πρότζεκτ με την Ισπανία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας

Μετά την 7η Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες.

Υπενθυμίζοντας ότι πραγματοποιούν τις Διακυβερνητικές Συνόδους Κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας από το 2019, ο Ερντογάν είπε: “Αποτελεί την πλατφόρμα υψηλότερου επιπέδου όπου συζητούνται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Με τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, αποφασίσαμε να ορίσουμε τις σχέσεις μας ως μια συνολική συνεργασία από εδώ και πέρα.”

Σημειώνοντας ότι παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας,ο όγκος του διμερούς εμπορίου έχει ήδη φτάσει τα μεγέθη του προηγούμενου έτους, είπε ότι είναι ικανοποιημένοι με τις επενδύσεις που έχουν κάνει περισσότερες από 600 ισπανικές εταιρείες στην Τουρκία.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία και η Ισπανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στρατηγικά τοποθετημένοι στα ανατολικά και δυτικά άκρα της Ευρώπης ως ακρίτες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία, ο Ερντογάν είπε: “Η Ισπανία δείχνει πώς πρέπει να είναι η αλληλεγγύη της συμμαχίας με τα συστήματα Πάτριοτ που αναπτύσσονται στην Τουρκία από το 2015.Ενώ δυστυχώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες απέσυραν τους Πάτριοτ τους,η Ισπανία δεν το έκανε.Πραγματοποιούμε πολλά κοινά πρότζεκτ με την Ισπανία, ειδικά στην αμυντική βιομηχανία.Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες των χωρών μας, θέλουμε ιδιαίτερα να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε αυτό τον τομέα. Κατασκευάσαμε το αεροπλανοφόρο με την Ισπανία και πραγματοποιήθηκε η καθέλκυσή του.Πρώτα ο Θεός,τώρα θέλουμε να κατασκευάσουμεσε συνεργασία ένα πολύ μεγαλύτερο.

Δηλώνοντας ότι αξιολόγησαν επίσης τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσες, ο Ερντογάν συνέχισε : “Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τη στήριξη που έδωσε και σήμερα η Ισπανία στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ένωση.Η ΕΈ πρέπει τώρα να προσεγγίσει τη σχέση της με την Τουρκία από στρατηγική προοπτική και να κάνει συγκεκριμένα βήματα.Οι εργασίες για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες μας θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.”

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας για το αεροπλανοφόρο, είπε: “Στην πραγματικότητα το πρώτο μας αεροπλανοφόρο δεν είναι μεγάλο.Συμφωνήσαμε να κατασκευάσουμε τώρα το μεγάλο αλλά να συζητήσουμε και την κατασκευή υποβρυχίων.”

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας έχουν φτάσει σε εξαιρετικό επίπεδο και τόνισε ότι θέλουν η Τουρκία να αποτελέσει ένα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιεύτηκε κοινή δήλωση σχετικά με την 7η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας, στην οποία αναφέρεται ότι συνεχίζεται η αποφασιστικότητα για διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέα πτώση της Τουρκικής Λίρας

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας μείωσε το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης από 16% σε 15%.Στην απόφαση δόθηκε το μήνυμα ότι η μείωση επιτοκίων θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο.Το δολάριο από 10,57 ΛΤ που ήταν λίγο πριν την απόφαση έφτασε τις 11,31 ΛΤ, το δε Ευρώ έφτασε τις 12,82 ΛΤ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...