ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ: Συμμετοχή στην πολυεθνική Άσκηση “ADRION LIVEX 2021”

To Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΡΟΥΣΣΕΝ, συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση «ADRION LIVEX 2021» στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας
To Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΡΟΥΣΣΕΝ, συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση «ADRION LIVEX 2021» στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας / Πηγή: Eurokinissi

Tο Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΡΟΥΣΣΕΝ, συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση «ADRION LIVEX 2021» στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας μεταξύ 30 Μαΐου και 04 Ιουνίου 2021.

Η άσκηση διοργανώθηκε από τη Σλοβενία και συμμετείχαν μονάδες και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού της Σλοβενίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου.    

Επιπρόσθετα, προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) στελέχωσε το εν όρμω επιτελείο της άσκησης, ενώ ο Αρχιεπιστολέας του Αρχηγείου Στόλου Αρχιπλοίαρχος Χρήστος Ντεγιάννης ΠΝ παρέστη στην ημέρα των διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), στον λιμένα του Κόπερ την 04 Ιουνίου 2021.

Στο πλαίσιο της άσκησης εκτελέστηκαν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, έρευνας και διάσωσης, και θαλάσσιας αποτροπής. «Η εν λόγω άσκηση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών των μελών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου, με έμφαση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους».

Η Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο του 2001, οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και η Ιταλίας αποφάσισαν την ανάληψη πρωτοβουλίας «ADRIATIC IONIAN INITIATIVE (ADRION)» με «Lead Nations» την Ελλάδα και την Ιταλία. Στην ADRION συμμετέχουν τα Πολεμικά Ναυτικά των χωρών της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (Αλβανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σερβία / Μαυροβούνιο και Σλοβενία). Ο σκοπός της «ADRION» συμφωνήθηκε να είναι η δημιουργία ενός «forum» ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων Ναυτικών, με σκοπό την δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των υπόψη χωρών, και με τελικό σκοπό την διοργάνωση δραστηριοτήτων κοινού ενδιαφέροντος όπως π.χ. ασκήσεων Έρευνας-Διάσωσης.

Υπόψη ότι, εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία, η συγκρότηση της πρωτοβουλίας έγινε μερικά χρόνια πριν οι άλλες χώρες της ADRION, πλην Σερβίας, εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ: Σλοβενία : 2004, Αλβανία και Κροατία: 2009, Μαυροβούνιο: 2017.

Δείτε ακόμα...