Τραγωδία στο Μάτι: Την παραπομπή σε δίκη 27 εκ των 28 κατηγορουμένων εισηγείται ο εισαγγελέας

EUROKINISSI

Την παραπομπή σε δίκη 27 εκ των 28 κατηγορουμένων για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά με κατηγορίες για πλημμελήματα και όχι κακουργήματα, εισηγείται στο Δικαστικό Συμβούλιο.  ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης. Τα αδικήματα είναι, μεταξύ άλλων, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή.

Ανάμεσα στους 27 κατηγορούμενους είναι η τέως περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο τέως δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης και ένας 70χρονος που κατηγορείται για την έναρξη της φωτιάς. Ο μόνος που δεν κατηγορείται από τον εισαγγελέα είναι ο συγκυβερνήτης του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Ο εισαγγελέας αναφέρει πως δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση, η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής, δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα, υπήρχε εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση, ανετοιμότητα, δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων, ήταν άστοχη η αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου, υπήρχε καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά και μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθέσιμων μέσων.

Δείτε ακόμα...