Τραμπ: Βάζει τέλος στο ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ

Χονγκ Κονγκ Πινακίδες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να θέσει τέλος το ειδικό καθεστώς μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ.

Το μέτρο αυτό έρχεται ως απάντηση στο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ που ενέκρινε η Κίνα. Ο νόμος αυτός έχει ως στόχο να ενισχύει το δικαστικό σύστημα και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και της τάξης στην αυτοδιοικητική περιοχή, αποσκοπώντας στο να μπει ένα εμπόδιο σε βλέψεις που στοχεύουν σε απόσχιση, στην ξένη παρέμβαση και στην τρομοκρατία.

Ο Τραμπ δήλωσε πως πλέον δεν θεωρεί το Χονγκ Κονγκ ως ξεχωριστό από την Κίνα ενώ όπως είπε αντικαταστάθηκε το “μια χώρα, δύο συστήματα” με το “μία χώρα, ένα σύστημα”. Μάλιστα χαρακτήρισε τις κίνηση αυτή, της Κίνας, ως “τραγωδία”. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις χωρίς να διευκρινίσει όμως ποιες θα είναι αυτές. Τα μέτρα που θα λάβει, πρόκειται να ισχύσουν και για κινεζικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ θα δρομολογήσει την απαγόρευση εισόδου σε Κινέζους πολίτες στη χώρα.

Η Κίνα από τη μεριά της κάλεσε τη Δύση να σταματήσει τις παρεμβάσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ αποτελεί ένα από τα πολλά μέτωπα στον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας που έχει φουντώσει τελευταία για τα καλά. Άλλο πολύ πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το ζήτημα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτός ο ανταγωνισμός αφορά ποιος θα αναπτυχθεί ή θα χάσει περισσότερο. Μέσα στην ήδη εξελισσόμενη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.

Πηγή: bbc.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...