«Τρέχουν» οι διεργασίες για το Κυπριακό και τον ευρύτερο ρόλο του νησιού

Φωτό αρχείου από τα Κατεχόμενα

Στο φουλ «τρέχουν» τα παζάρια για τους όρους ενός νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό – με τα διχοτομικά σχέδια στο τραπέζι – αλλά και συνολικά για τον ρόλο του νησιού στους στρατιωτικούς και επενδυτικούς ανταγωνισμούς που φουντώνουν σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικές πηγές της κυπριακής κυβέρνησης σημείωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ο γγ (του ΟΗΕ) αναγνωρίζει την πρόθεση της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως επίσης και τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν προς τη δημιουργία θετικού κλίματος», όπως «η συγκατάθεση για συμμετοχή Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε άτυπο Συμβούλιο (υπουργών) Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τα 14 μονομερή μέτρα προς Τουρκοκύπριους, όπως επίσης και η καταρχήν αποδοχή όλων των ημερομηνιών που μας έχουν προταθεί για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης». Η «Καθημερινή Κύπρου», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε μάλιστα χτες ότι «εκτός απροόπτου η τουρκική πλευρά δεν θα απορρίψει μια τριμερή συνάντηση, ωστόσο μένει να δοθεί, και επίσημα, το σινιάλο εκ μέρους της Αγκυρας». Μεθαύριο, Σάββατο, έχει προγραμματιστεί και συνάντηση του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ δήλωσε προχτές ότι «ως εγγυήτρια δύναμη και φίλος όλων των μερών, η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαδικασία λύσης υπό τα Ηνωμένα Εθνη είναι ακλόνητη» και έσπευσε να προτρέψει «όλες τις πλευρές να επιδείξουν ανοιχτή στάση, ευελιξία και συμβιβασμό και να εργαστούν εποικοδομητικά με τα Ηνωμένα Εθνη προς επιστροφή στις συνομιλίες».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεχωρίζοντας τη συνάντηση που έγινε με Μακρόν και Μητσοτάκη, μίλησε για το «ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τις εξελίξεις στην περιοχή» και συμπλήρωσε ότι οι γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή θα κυριαρχήσουν και στη συνάντηση των 9 μεσογειακών κρατών – μελών της ΕΕ (MED9) που θα γίνει στην Πάφο, στις 11 Οκτώβρη, όπου μάλιστα αυτήν τη φορά θα παραστεί και η Ιορδανία.

Αναφορικά με τη χτεσινή, νέα πρόκληση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, που ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους και τερματισμό της «διεθνούς του απομόνωσης», ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι θα απαντήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Και διαρκείς επαφές με Αμερικανούς επενδυτές

Στο μεταξύ, αμείωτα είναι τα επενδυτικά «συμπόσια» και οι συναντήσεις για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο, όπου παρελαύνουν εκπρόσωποι μονοπωλιακών κολοσσών από τις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Σε ένα από αυτά, το 15ο Επενδυτικό Συνέδριο που διοργάνωσε το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας – ΗΠΑ (TAIK), ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, κάλεσε τα μέλη της τουρκο-αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας να επενδύσουν στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», μιλώντας για τη «χώρα» του που έχει μεγάλες δυνατότητες στους τομείς του τουρισμού, των κατασκευών και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σημειωτέον, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι ο ειδικός εκπρόσωπος του Τατάρ, Γκιουνές Ονάρ, συναντήθηκε με την αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Anna Evstigneeva, στο γραφείο της ρωσικής αντιπροσωπείας, συζητώντας για το Κυπριακό αλλά και περιφερειακά ζητήματα.

Σύμφωνο με τη Γάζα ζητά ο Γιαϊτζί

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ενδεικτική των σχεδιασμών που μελετά η τουρκική αστική τάξη είναι και η ιδέα για σύναψη ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Αγκυρα και τις αρχές της Γάζας, που επανέφερε ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», από το βήμα της 12ης Τακτικής Συνάντησης της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Αττάλειας. Οπως είπε, αν υπογραφεί συμφωνία ναυτιλιακής αρχής με την Παλαιστίνη, «θα μείνει ως έγγραφο στις μελλοντικές γενιές ότι η Γάζα ανήκει στην Παλαιστίνη και έτσι το παιχνίδι Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων θα χαλάσει με αυτήν τη συμφωνία» και «η Τουρκία θα αποκτήσει επίσης μια πολύ μεγάλη θαλάσσια περιοχή από εδώ».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...