“Τρελά” κέρδη των καπιταλιστών για το εμβόλιο : Ο Μπουρλά πούλησε μετοχές της Pfizer 5,5 εκατ. δολ.

εμβολιο κορονοϊού

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN o διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, πώλησε μετοχές της εταιρείας αξίας εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα που έγινε η ανακοίνωση ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει σε συνεργασία με τη γερμανική BionTech κατά του κορωνοϊού έχει 90% αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με το CNN, o Μπουρλά πώλησε 132.508 μετοχές της Phizer στα 41,94 δολάρια, που σημαίνει ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 5,57 εκατ. δολαρίων.

Η έγκριση του εμβολίου των φαρμακευτικών Biontech και Pfizer, που φέρεται να προσφέρει προστασία 90% έναντι του Covid-19, βρίσκεται προ των πυλών. Παρά ταύτα ορισμένα βασικά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί ακόμη επαρκώς γι΄αυτό.
Οι Biontech και Phizer υποστηρίζουν ότι βάσει των ερευνών τους το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού προστατεύει σε βαθμό άνω του 90% έναντι του κορωνοϊού. Στην επιστημονική κοινότητα – η οποία δεν είναι αποδεσμευμένη και απο τα επιχειρηματικά συμφέροντα- υπάρχουν και επιφυλάξεις. Οπως, οτι πρόκειται για τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα των εν εξελίξει ερευνών των δυο εταιριών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, δεδομένα όσον αφορά την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Δεν είναι σαφές εάν το εμβόλιο προστατεύει ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους, σχολίασε ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών Λοιμωξιολογίας του Charité του Βερολίνου Λάιφ-Έρικ Σάντερ.

Άλλοι ειδικοί επισημαίνουν την ίδια ώρα, ότι τα δεδομένα δεν προέρχονται από μια επιστημονική δημοσίευση, αλλά ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο μιας συνέντευξης Τύπου. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί πάντως ότι το εμβόλιο προσφέρει όντως προστασία 90%, «αυτό θα ήταν ένα απροσδόκητα υψηλό ποσοστό», εκτίμησε ο Λάιφ-Έρικ Σάντερ. «Διότι άλλα εμβόλια, όπως αυτό της γρίπης, δεν προστατεύουν σε αυτό το βαθμό», όπως λέει.

Με πληροφορίες από: CNN

ag

Δείτε ακόμα...