Τσαβούσογλου: «Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί»

Μελβούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μελβούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου της Τουρκίας, αναφέρθηκε στο Αιγαίο, την ΑΟΖ, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη αλλά και τη Συρία και το Ιράκ.

«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα» είπε ο Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας: «Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο την κόκκινη ζώνη. Είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Και ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο». “Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός» είπε δείχνοντας τον χάρτη, που εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο”.

ΑΟΖ Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο
Ο χάρτης που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία για ΑΟΖ σε Ανατολική Μεσόγειο

Σχολιάζοντας τη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, υποστήριξε πως «ούτε η Ελλάδα αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου. Κάτι που η Άγκυρα επικροτεί».

Ενώ για την κυπριακή ΑΟΖ και την τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου είπε πως αν το Ισραήλ θέλει να κάνει μια συμφωνία όπως αυτή που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της Λιβύης, τότε θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο. «Τι λέγαμε; Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, συνεχίζοντας: «Αυτό το αποδείξαμε με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το δείξαμε τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Πρέσβεις ΗΠΑ-Τουρκίας-Ισραήλ
Φώτο Αρχείου / Α. Διαμαντοπούλου και οι Πρέσβεις στην Αθήνα, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, και της Τουρκίας με συντονιστή τον Π. Τσίμα / Πηγή: EUROKINISSI

ag

Δείτε ακόμα...