Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παραβιάζει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο»

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε σε ερωτήσεις και έκανε αξιολογήσεις στο κανάλι TV100.

Αφού έθιξε μια πλατιά γκάμα διεθνών θεμάτων που αφορούν στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας του αναφέρθηκε και στην Ελλάδα.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που παραβιάζει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει τις διεθνείς συμφωνίες όταν δεν της συμφέρει.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τη δίκαιη υπόθεση της, ο υπουργός είπε ότι “η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου έχοντας μόνο 6 μίλια χωρικών υδάτων”.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα αρνήθηκε αρχικά ότι εξόπλισε τα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών, ο Τσαβούσογλου τόνισε:

“Τώρα διατείνεται ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Είναι αντικειμενική ή υποκειμενική η αντίληψη της απειλής από την Τουρκία; Λέει ότι η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο μου. Όταν η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας, ο στρατός μας φυσικά θα απαντήσει.”

Συνεχίζοντας δήλωσε:

«Αν κάνουμε, Θεός φυλάξοι, σε οποιαδήποτε μειονότητα στην Τουρκία το ένα χιλιοστό από ότι έχει κάνει η Ελλάδα στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και στους μουφτήδες που εκλέγονται εκεί, στον κόσμος θα γίνει χαλασμός. Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε το όνομα ”Τούρκος”, παρά τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον, 5 από τους 9 διαχειριστές του συλλόγου τζαμιών, που ιδρύθηκε στην Αθήνα μετά από πολλά χρόνια, είναι ορθόδοξοι και 4 μουσουλμάνοι.”

Δηλώνοντας ότι οργανώσεις όπως η FETÖ, το PKK και το DHKP-C δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις προσπάθειες απώθησης των μεταναστών από την Ελλάδα.

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ σχετικά με τον εξοπλισμό ορισμένων από τα νησιά, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η απάντηση ήρθε 8 μήνες αργότερα και ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να κάνει καμία δήλωση για αυτό το θέμα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα στείλει νέα επιστολή στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις χώρες της ΕΕ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανατρέψει την ισορροπία στις τουρκοελληνικές σχέσεις.

Ο υπουργός δήλωσε ότι ενώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ έθεσε τον όρο στην Τουρκία ότι δεν θα της δώσει τα F16 εάν παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας δεν έθεσε το ίδιο θέμα όταν πουλούσε όπλα στην Ελλάδα, και είπε:

“Αν και αυτή η απόφαση που ελήφθη από το αμερικανικό Κογκρέσο δεν είναι δεσμευτική, είναι πάντως λάθος. Ως Τουρκία, θα θέλαμε να αγοράσουμε F16. Οι διαπραγματεύσεις και για αυτό το θέμα πάνε καλά, αλλά δεν πρέπει να είναι σε μια διαδικασία που θα μας δένει τα χέρια. Κανείς δεν μπορεί να βάλει την Τουρκία σε ένα τόσο στενό καλούπι με δεμένα τα χέρια,”

Δείτε ακόμα...