Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην ΕΕ

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σε μια ομάδα διπλωματών την Τρίτη.

“Είμαστε αποφασισμένοι [να εφαρμόσουμε τη] μεταρρυθμιστική ατζέντα”, δήλωσε ο Mevlut Cavusoglu στους πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ, σε συνάντηση στο επίσημο παλάτι της Cankaya στην πρωτεύουσα της Άγκυρας.

“Η ΕΕ δεν πρέπει να εμποδίζει αλλά να μας υποστηρίζει”, πρόσθεσε.

Τόνισε ότι:

“Η Τουρκία είναι στην Ευρώπη και η Ευρώπη είναι μέρος του πεπρωμένου μας. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη.”

Ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή για την ΕΕ

Ενώ υπογράμμισε μια σειρά λόγους που δείχνουν την σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ, η οποία είναι υποψήφια χώρα της ΕΕ από το 2005. Όπως τόνισε η χώρα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια της Συρίας και της Λιβύης, καθώς και των περιοχών του Καυκάσου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Μαύρης Θάλασσας, και έχει επίσης βασικό ρόλο στη μετανάστευση, την ενέργεια, το εμπόριο, τις αλυσίδες εφοδιασμού, μεταφορά, επικοινωνία, ασφάλεια, αντιτρομοκρατία, ΝΑΤΟ και στην άμυνα.

Τουρκικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού (APC) στο λιμάνι της Τρίπολης, στη Λιβύη
Φώτο Αρχείου / Τουρκικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού (APC) στο λιμάνι της Τρίπολης, στη Λιβύη / Πηγή: SOL Haber

“Όλα αυτά τα ζητήματα είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ευημερία της Ευρώπης. Εάν δράσουμε από κοινού, μπορούμε να κάνουμε σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι για αυτήν τη συνεργασία”, είπε.

Δυστυχώς, είπε, η επιθυμητή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ απέτυχε να υλοποιηθεί με την πάροδο των ετών λόγω ορισμένων διμερών ζητημάτων που παρέμειναν άλυτα, και αυτό ήταν επίσης ζημία για την Ευρώπη.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι έχουν επανειλημμένα προτρέψει τη χρήση διαλόγου για την επίλυση αυτών των διμερών ζητημάτων, και σε αυτήν τη διαδικασία, αναμένουν πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς στις σχέσεις με την ΕΕ.

“Η Τουρκία εξαρτάται από τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Εάν βρούμε θετική απάντηση από την ΕΕ, δείχνουμε επίσης την απαραίτητη βούληση”, είπε.

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι τα προβλήματα προέκυψαν επειδή ορισμένα από τα μέλη της ΕΕ που είχαν προβλήματα με την Τουρκία μετέφεραν αυτά τα ζητήματα στην ένωση.

“Προσπάθησαν να βάλουν την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας”, δήλωσε ο Τσάβουσογλου.

Στρατεύματα Τουρκίας και ΗΠΑ στη Συρία
Φώτο Αρχείου / Στρατεύματα Τουρκίας και ΗΠΑ περιπολούν στην κατεχόμενη απο τους ίδιους Συρία, στην περιοχή του Μαμπίτς – 2018 / Πηγή: Wikipedia (U.S. Army Photo/SPC Arnada Jones)

Για τις συνόδους κορυφής της ΕΕ

Αναφερόμενος σε πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο, ο Τσάβουσογλου είπε ότι η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της Τουρκίας υπήρξε το τελευταίο άχυρο και ότι η Άγκυρα είχε ανταποκριθεί ανάλογα.

Ισχυρίστηκε ότι τα γεγονότα που ακολούθησαν τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου έδειξαν ότι η απειλητική γλώσσα και κλιμάκωση δεν ωφέλησε κανέναν, σημειώνοντας ότι η πλευρά της ΕΕ υιοθέτησε πιο λογικό λόγο σε μεταγενέστερη σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι παρόλο που υπήρχαν τμήματα της δήλωσης της ΕΕ τον Δεκέμβριο που δεν ενέκριναν, πολλά κράτη της ΕΕ ενήργησαν λογικά επειδή γνώριζαν τη σημασία της Τουρκίας.

“Απαντήσαμε καλά σε αυτήν την προσέγγιση. Ο πρόεδρος [Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] ανακοίνωσε μια νέα αρχή στις σχέσεις με την ΕΕ. Είπαμε ότι είδαμε το μέλλον μας στην ΕΕ και ότι θέλουμε να οικοδομήσουμε αυτό το μέλλον μαζί”, είπε.

Συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ με το Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν - 6/3/2020
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ με το Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν – 6/3/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Οι προσδοκίες της Άγκυρας από την ΕΕ για το 2021

Η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφή την αποφασιστικότητά της να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Τσάβουσογλου, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία ελπίζει ότι φέτος με την ΕΕ, θα μπορούσαν να εντείνουν τη συνεργασία, καθώς και να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν win-win καταστάσεις.

Είπε ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένες προσδοκίες από την ΕΕ το 2021, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών σχετικά με την ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης, την απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους υπηκόους, την εκπλήρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό του 2016, την ενημέρωση της συνεργασίας για τη μετανάστευση, την έναρξη διαλόγου υψηλού επιπέδου, την πρόοδο στις συνομιλίες για ένταξη και τη συνεργασία στην ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία.

Ο Τσάβουσογλου σημείωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου, και θα ακολουθήσει αργότερα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Πρόσθεσε επίσης ότι συνεχίστηκαν οι εργασίες για έναν χάρτη πορείας για ομαλοποίηση και στη συνέχεια προώθησης των σχέσεων με τη Γαλλία.

Πηγή: anadolu.com

Δείτε ακόμα...