Τσαβούσογλου: Η Τουρκία μπορεί να φιλοξενήσει μια συνάντηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη μεταφορά των σιτηρών

Συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία / Πηγή: TWITTER

Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια «τετραμερή συνάντηση» με τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία και την Ουκρανία με σκοπό τη διοργάνωση μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένα σε ουκρανικά λιμάνια που τελούν υπό αποκλεισμό ή υπό ρωσική κατοχή και η μεταφορά τους καθίσταται επικίνδυνη από την ύπαρξη ναρκών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει ένα σχέδιο για τη διευκόλυνση των εξαγωγών. «Αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την αποναρκοθέτηση θαλάσσιων οδών», είπε, αναφερόμενος στη δημιουργία «ασφαλών οδών» στη Μαύρη Θάλασσα. «Η αποναρκοθέτηση θα διαρκούσε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», σημείωσε.

«Η Τουρκία υποστηρίζει αυτό το σχέδιο και αναμένει την απάντηση της Ρωσίας. Οι συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ στρατιωτικών συνεχίζονται», τόνισε ο Τσαβούσογλου. «Αν η Ρωσία απαντήσει ευνοϊκά, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τετραμερής συνάντηση για να μελετηθεί λεπτομερώς (σ.σ. το σχέδιο,) με τον ΟΗΕ, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία». «Πρέπει να απαντήσουμε στις ανησυχίες όλων», συνέχισε ο υπουργός: «Η Ρωσία θέλει τη διαβεβαίωση ότι τα πλοία δεν θα φέρουν όπλα και η Ουκρανία θέλει να είναι σίγουρη ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους διαδρόμους για να επιτεθεί», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Δείτε ακόμα...