Τσαβούσογλου στην L’ Opinion: “Η Τουρκία και η Γαλλία είναι δύο φίλιες και σύμμαχες χώρες”

Τσαβούσογλου
Πηγή: Eurokinissi

«Η Τουρκία και η Γαλλία είναι δύο φίλιες και σύμμαχες χώρες και θα παραμείνουν έτσι. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία παρεξήγηση ώστε να διαταραχθεί αυτή η σχέση», έγραψε ο Τσαβούσογλου σε δημοσίευση για τη γαλλική εφημερίδα L’Opinion.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού πέρασαν από μια περίοδο έντασης, κάτι που είναι ασυνήθιστο για δύο συμμαχικές χώρες, σημείωσε ο Τούρκος Υπουργός.

Είπε ότι η Άγκυρα και το Παρίσι μοιράζονται τώρα έναν ολοένα και μεαγαλύτερο αριθμό κοινών συμφερόντων σχετικά με περιφερειακά ζητήματα, τα οποία έκαναν πρόσφατα τις δύο χώρες να αντιτίθενται μεταξύ τους.

Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει η Άγκυρα για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης, από τη Συρία και τη Λιβύη, το Κυπριακό μέχρι τους Κούρδους του PKK και το Νότιο Καύκασο.

Σε θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσάβουσογλου είπε ότι οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αντιμετωπίζονται τώρα με ήρεμο διάλογο στο πλαίσιο διαφόρων μηχανισμών μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία δεν είχε ποτέ επεκτατικές φιλοδοξίες, είπε, προσθέτοντας ότι αυτός ο διάλογος με την Ελλάδα είναι μια άλλη επιβεβαίωση αυτού.

«Στο Κυπριακό, η Τουρκία θα στηρίξει τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων εάν συμφωνήσουν στους στόχους των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

Αναφέρθηκε, τέλος και στον πόλεμο εναντίον της…τρομοκρατίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σύμμαχος της Γαλλίας εντός του ΝΑΤΟ.

Δείτε ακόμα...