Αλ. Τσίπρας: ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ Νο 2 για τα κέρδη του κεφαλαίου

Τσίπρας Ζάππειο
Πηγή: Eurokinissi

Χτες ο Τσίπρας παρουσίασε στο Ζάππειο την “αναβαθμισμένη” πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε όρθιοι Νο2”. Στην πρόταση αυτή που είναι διάρκειας 4 μηνών “για την επαναφορά της οικονομίας”, είναι προέκταση της αρχικής [Μένουμε Όρθιοι], ο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στην διέξοδο του κεφαλαίου από την κρίση μέσω της παροχής ενός φτηνότερου εργατικού δυναμικού και πολλές κρατικές ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού την δήθεν στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων. Το κοστολογημένο πρόγραμμα, αντλεί κεφάλαια από την ΕΕ και από το λεγόμενο “μαξιλάρι των 37δις” του ΣΥΡΙΖΑ, κεφάλαια που και στις δυο περιπτώσεις έχουν βγει από την ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων.

“Λεφτά από το ελικόπτερο”

Με αυτή την φράση ενός παλαιότερου οικονομολόγου, ο Τσίπρας “χάραξε ως κόκκινη γραμμή” ότι κεντρική ιδέα του προγράμματος, είναι η τόνωση της ζήτησης, της ρευστότητας. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κάνει το αντίθετο, γιατί θέλει να διατηρήσει τα αντεργατικά μέτρα, και πλειοδότησε έναντι μεγαλύτερης κρατικής ενίσχυσης υπέρ των επιχειρήσεων από ότι κάνει η ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αθωώνει το κεφάλαιο, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής που δημιουργεί τις κρίσεις. Η κρίση, είναι κρίση υπερπαραγωγής- υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, και ότι και στην καπιταλιστική ανάπτυξη η ζήτηση πάντα υπολείπεται των κοινωνικών αναγκών. Οι μέθοδοι αυτοί έχουν δοκιμαστεί, και οι κρίσεις συνεχίζουν.

Ο Τσίπρας “δίνει” χρήμα [των εργαζομένων] για 4 μήνες για να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και να σηκωθεί όρθιο Νο2. Αναφέρθηκε για «δημοσιονομική επέκταση» 13,4 δισ. ευρώ, για τη στήριξη σε επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας, με κάλυψη από το κράτος του λεγόμενου μισθολογικού -ασφαλιστικού «κόστος», και να απαλλαγεί η εργοδοσία από τα λεγόμενα “περιττά βάρη”. Στις επιχειρήσεις που επανεκκινούν με απώλειες, προβλέπει πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και του 40% του μισθολογικού «κόστους» από το κράτος. Για τις υπόλοιπες περιέχει 40% κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού «κόστους» για τους επόμενους 4 μήνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και η ΝΔ, επιδοτεί το κεφάλαιο με λεφτά των εργαζομένων για 4 μήνες για την ενίσχυση των κερδών του, μέσω της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης αφήνοντάς τους εργαζόμενους στην εργασιακή ζούγκλα της εκ περιτροπής εργασίας, όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας, των χαμηλών μισθών, των απολύσεων, κ.α. που μαζί με τη ΝΔ είχαν ψηφίσει και επεκτείνει όντας κυβέρνηση. Ο Τσίπρας δεν είπε λέξη για κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, για αυξήσεις μισθών. Κοινός παρονομαστής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η φοροασυλία του κεφαλαίου, η διατήρηση των μνημονιακών νόμων, που ενισχύουν την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, την επίθεση στο εισόδημα, τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το έδαφος “ήρθαν κι έδεσαν” οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της ΝΔ σήμερα.

Στον δεύτερο άξονα ο ΣΥΡΙΖΑ , προτείνει την “αποφασιστική” ενίσχυση από το κράτος -μη επιστρεπτέο, της ρευστότητας επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης, κρατικές εγγυήσεις για ευνοϊκούς όρους δανείων για τις επιχειρήσεις, με μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Για το τουριστικό κεφάλαιο, που στα χρόνια της προηγούμενης κρίσης και περιόδου γενικότερα, είχε τεράστια κερδοφορία, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε «επιπλέον ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού», με κρατικά χρήματα στους μεγαλοξενοδόχους και εργασιακές συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους.

Προτείνει την «διάσωση» επιχειρήσεων, φορτώνοντας στο λαό να πληρώσουν γι΄αυτό, μέσω “εξαγορών” των ζημιών που έχουν υποστεί, με το κράτος να είναι έτοιμο να παρέμβει με «ανακεφαλαιοποίηση» όπως στις τράπεζες, με «επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο» και με «εθνικοποίηση με αποζημίωση των μετόχων».

Από την κάνουλα χρημάτων στο κεφάλαιο, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει μερικές “στάλες” για τα θύματα της πιο ακραίας φτώχειας, εισηγούμενος «Εισόδημα Εκτακτης Ανάγκης»… 400 ευρώ μηνιαίως για κάθε πρώτο ενήλικο και άλλα 200 για το δεύτερο, κι αυτά για να τονωθούν η «ζήτηση» και ο τζίρος των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», του ίδιου που η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε τα προηγούμενα χρόνια, βαθαίνοντας την απαξίωση και εμπορευματοποίησή του. Την ίδια στιγμή, στο βωμό της επανεκκίνησης της οικονομίας και του τουρισμού, που όλες οι κυβερνήσεις αναγόρευσαν σε “βαριά βιομηχανία”, παίζεται κορόνα – γράμματα ακόμη και η δημόσια υγεία.

Με το σύνθημα “Να φέρουμε πιο κοντά την ανάπτυξη και δουλειά για όλους”, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ταυτίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ως κοινά με αυτά των εργαζομένων, ώστε να δεχτούν νέες θυσίες και περικοπές στη ζωή τους, για την διάσωση του κεφαλαίου.

Ο λαός έχει διέξοδο. Να γυρίσει την πλάτη του στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να μην πληρώσει και αυτήν την καπιταλιστική κρίση. Να αγωνιστεί για τις δικές του ανάγκες και την δική του οικονομία και εξουσία.

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...