Twitter: Η απόφαση να αποκλειστεί ο Τραμπ, δημιουργεί «επικίνδυνο προηγούμενο»

Ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Twitter Inc, Τζακ Ντόρσι, έκρινε χθες Τετάρτη ότι η απόφαση να απαγορευτεί η πρόσβαση του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης ήταν «η σωστή» μεν, αλλά σήμανε μολαταύτα μια «αποτυχία».

Επίσης, όπως είπε, «δημιούργησε προηγούμενο», που ομολόγησε πως του φαίνεται «επικίνδυνο», ως προς την εξουσία που κρατούν στα χέρια τους μεγάλες εταιρείες. Κάτι που και χωρίς την απαγόρευση ισχύει για τις εταιρείες στο διαδίκτυο και το ρόλο τους στην διαμόρφωση κοινής γνώμης, στάσης ζωής, προς όφελος των μονοπωλίων και γενικότερα στης αστικής εξουσία και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Γιατί το θέμα είναι σε τίνος τα χέρια βρίσκεται η τεχνολογία και όχι αυτή καθ’ αυτή, η οποία συνιστά μια σημαντική εξέλιξη και δυνάμει πολύπλευρα χρήσιμη στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που λειτουργεί στη βάση των λαϊκών συμφερόντων- το σοσιαλισμό.

Ένα χαρακτηριστικό και πρόσφατο ιστορικό παράδειγμα για το πως το διαδίκτυο χρησιμοποιείται στον καπιταλισμό, είναι η λεγόμενη “Αραβική Άνοιξη” και το ρόλο που έπαιξε στην ενδοαστική διαπάλη των χωρών της Β. Αφρικής που βρέθηκαν στο στόχαστρο αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι Κινεζικών και Ρωσικών στην περιοχή. Αλλά και στην περίπτωση της Ουκρανίας, κ.α.

Φυσικά η κίνηση απαγόρευσης χρήσης, δείχνει πώς μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί και ενάντια στην ταξική πάλη, στους κομμουνιστές, και γενικότερα στην λαϊκή πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του. Οι κομμουνιστές δεν έχουν αυταπάτες για το ρόλο που θα παίξουν αυτές οι εταιρείες σε κρίσιμες. Εξάλλου είναι κάτι που ήδη γίνεται.

Ο Τζακ Ντόρσι, φυσικά δεν έχει τέτοιες ‘ανησυχίες’ όντας και ο ίδιος μέρος αυτού του σάπιου συστήματος. Αντανακλά την ενδοαστική διαπάλη στις ΗΠΑ και γενικότερα στον καπιταλιστικό κόσμο. Γι’ αυτό σύμφωνα με αυτόν, “Επρόκειτο για «αποτυχία από μέρους μας να κάνουμε υγιή συζήτηση», ανέφερε o δημιουργός του Twitter (@Jack) σε μακροσκελές νήμα αναρτήσεων του, με το οποίο εκφράστηκε για πρώτη φορά δημόσια για την αναστολή επ’ αόριστον της πρόσβασης του απερχόμενου προέδρου στην υπηρεσία επειδή κρίθηκε ότι υποκίνησε την εισβολή στο Καπιτώλιο και ενεθάρρυνε τη βία.

Κινήσεις αυτής της φύσης «μας διχάζουν. Περιορίζουν τη δυνατότητα να εξηγήσεις, να μετανιώσεις, να μάθεις», συνέχισε ο κ. Ντόρσι. «Και δημιουργούν προηγούμενο που μου μοιάζει επικίνδυνο», όσον αφορά «την εξουσία ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης σε μέρος του παγκόσμιου δημόσιου διαλόγου».

Θυμίζουμε ότι ο ιστότοπος Twitter ήταν εδώ και χρόνια το βασικό εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου: το χρησιμοποιούσε για να απευθύνεται άμεσα στα 88 εκατομμύρια «ακολούθους» του. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει παράλληλα αποκλειστεί από τους ιστότοπους Facebook, Instagram, Snapchat, Twitch και, από προχθές Τρίτη, από το YouTube για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Όμως η απόφαση του δικτύου των «τιτιβισμάτων» ήταν μακράν η πιο εμβληματική. Ο εξοστρακισμός του προέδρου των ΗΠΑ χαιρετίστηκε από πολλούς αμερικανούς πολιτικούς, αλλά επικρίθηκε από οργανώσεις και πολιτικούς ηγέτες, κεντροδεξιούς όπως η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ή κεντροαριστερούς όπως ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, με κοινό παρονομαστή την ανησυχία για την ισχύ που διαθέτουν οι εταιρείες της τεχνολογίας και το ρόλο τους στην ενδοαστική διαπάλη, δηλαδή ποια τμήματα της αστικής τάξης επιλέγουν να στηρίξουν άρα και το αντίστοιχο πολιτικό προσωπικό τους.

Ο Τζακ Ντόρσι κρίνει ότι η ισορροπία δύναμης τηρείται, όσο «ο κόσμος μπορεί απλά να πάει σε κάποια άλλη υπηρεσία, εάν δεν τον βρίσκουν σύμφωνο οι κανόνες μας και η επιβολή τους…Όμως αυτή η ιδέα «αμφισβητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν αρκετοί πάροχοι βασικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο αποφάσισαν να μη φιλοξενούν πλέον αυτό που έβρισκαν επικίνδυνο». «Δεν πιστεύω ότι ήταν κάτι συντονισμένο. Πιο πιθανό: οι εταιρείες κατέληξαν στα δικά τους συμπεράσματα ή ενθαρρύνθηκαν από τις ενέργειες των άλλων», πρόσθεσε.

Το Twitter, όπως και αρκετοί γείτονές του στη Silicon Valley, βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών εδώ και μήνες. Πολιτικοί και των δύο μεγάλων αμερικανικών παρατάξεων επικρίνουν την παντοδυναμία τους, τους όρους του ανταγωνισμού, το πώς αξιοποιούν τα δεδομένα των χρηστών τους, το πώς χειρίζονται τον δημόσιο διάλογο.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποπειράθηκε την Παρασκευή να απαντήσει, μετά την αναστολή του προσωπικού του λογαριασμού, μέσω του επίσημου λογαριασμού της προεδρίας (@POTUS), απευθυνόμενος στους «75 εκατομμύρια αμερικανούς πατριώτες» που τον ψήφισαν, τα μηνύματά του διαγράφτηκαν πάραυτα από τους διαχειριστές του Twitter.

«Το να χρησιμοποιείται άλλος λογαριασμός για να παρακάμπτεται η αναστολή αντίκειται στους κανόνες χρήσης μας», εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πάντως ο Τζακ Ντόρσι αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που πήραν οι μεγάλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται μακροπρόθεσμα να καταστρέψουν την «ευγενή υπόθεση», τα «ιδανικά του ανοικτού διαδικτύου»… γιατί σαν αστός πέρα από την ενδοαστική διαπάλη δεν χάνει το κύριο : την δυνατότητά τους να εγκλωβίζουν λαϊκές συνειδήσεις στον κεφάλαιο και την εξουσία του, θα προσθέταμε εμείς…

Χθες Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμφθηκε για δεύτερη φορά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε δίκη στη Γερουσία, σε αυτή την περίπτωση για «υποκίνηση στάσης», γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...