Τζ. Πάιατ: Επιβεβαίωσε τη “στήριξη” στην προώθηση του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας για τη συνεκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο

EUROKINISSI

Το γεγονός ότι το παζάρι μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο τη συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, γίνεται με την «ώθηση» των ΗΠΑ «βγάζει μάτι». Όμως, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο «Regional Growth Conference» που διεξάγεται στην Πάτρα και διοργανώνεται από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φρόντισε να το επιβεβαιώσει ευθέως. 

Σχετικά με το ελληνοτουρκικό παζάρι, είπε ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν σθεναρά τα βήματα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την προώθηση του διαλόγου» αλλά και την «επαναδιατύπωση των κόκκινων γραμμών».

Αναφερόμενος στην αισιοδοξία που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είπε χθες πως ελπίζει ότι θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι φέτος, ο Πάιατ δήλωσε ικανοποιημένος, επισημαίνοντας ότι το ίδιο επιθυμούν και οι ΗΠΑ καθώς είναι «αμοιβαία επωφελές». Φυσικά, μπορεί τα ζητήματα του τουρισμού και οι μπίζνες του κεφαλαίου να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο για να προετοιμάσουν τις επώδυνες διευθετήσεις που δρομολογούνται στα ελληνοτουρκικά, όμως, η «λύση» της συνεκμετάλλευσης που βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου, αναπόφευκτα δημιουργεί το έδαφος για νέες συγκρούσεις και τριβές.  

Ο πρέσβης προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει πέρυσι το καλοκαίρι την ανησυχία τους για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ιδιαίτερα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Για τους πυραύλους S-400, επανέλαβε τις θέσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία, η οποία μίλησε ξεκάθαρα και για τις θέσεις των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Εξάλλου, τη σημασία του «μηχανισμού αποτροπής» στην διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας και κατ΄ επέκταση στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «German Council on Foreign Relations και το Ινστιτούτο Brookings»

Όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, ο μηχανισμός αυτός, πέρα από το ότι έχει δημιουργήσει τρόπους επικοινωνίας και κάποιες διαδικασίες που «βοηθούν να αποφευχθούν περιστατικά και ατυχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», βοήθησε στο να «στρωθεί ο δρόμος» για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας. Υποστήριξε επιπλέον ότι τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί οι εντάσεις «μερικώς» γιατί ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Τουρκία μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος με βάση τη συμπεριφορά της, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα για ανοιχτές συζητήσεις όταν υπάρχουν διαφορές, όταν υπάρχουν ανησυχίες και καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι και με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο εκφράζουμε τις απόψεις μας και τις ανησυχίες μας επίσης, όταν έχουμε ανησυχίες».

«Είναι σημαντικό να είμαστε μαζί στα βασικά μηνύματα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι όταν έχει να κάνει με την απάντηση σε ενέργειες από «απολυταρχικές δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, ή για παράδειγμα καταδικάζοντας την αισχρή αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στη Λευκορωσία».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...