Τζ. Πάιατ : Τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ και η «εμβάθυνση» της εμπλοκής της αστικής τάξης

Από την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Τζ. Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- 13/09/19
Φώτο αρχείου / Από την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Τζ. Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- 13/09/20 / Πηγή: Eurokinissi

Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ θα γίνει πιο ισχυρή και πρόθεση του Προέδρου Μπάιντεν είναι να εμβαθύνει τη στρατηγική αυτή σχέση. Αυτό είπε ανάμεσα σε άλλα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε παρέμβασή του χτες στο πλαίσιο του συνεδρίου Energy Dialogues.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια των ΗΠΑ για την ενεργειακή διαφοροποίηση και την ασφάλεια ενεργειακής προμήθειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που στοχεύει στην μείωση των ρωσικών εξαγωγών στην περιοχή. Στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχουν όρια, συμπλήρωσε λέγοντας, ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ως ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτή τη βάση, ανέδειξε την σημασία που έχουν για τις ΗΠΑ έργα όπως ο αγωγός TAP, o IGB, ο σταθμός FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός Ελλάδας – Β. Μακεδονίας, τα οποία μειώνουν την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές αερίου. Ανέδειξε το ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες, όπως η «Quantum Energy», η «Fortress», η «Everesco» και η GE για είσοδο στην ελληνική αγορά. Έφερε ως παράδειγμα την «επένδυση» της «Quantum» για τη δημιουργία αιολικού πάρκου ισχύος 400MW στη Β. Ελλάδα, που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Ανέδειξε τις εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα ως εισαγωγέα Ενέργειας. Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης και είναι σημαντικό ότι δεν θα είναι μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και το LNG, που θα εισάγεται και θα μεταφέρεται με νέες υποδομές όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάιατ. Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, ο Πάιατ ανέφερε ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους. Καθώς θα βγαίνουμε από την κρίση οι εταιρείες θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους, σημείωσε.

Επίσης, εκδήλωσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για αιολικά, φωτοβολταϊκά, και για νέες τεχνολογίες, όπως τα «έξυπνα δίκτυα» και η αποθήκευση Ενέργειας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά Ενέργειας», είπε, σε κάθε περίπτωση, ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Παράλληλα, υπογράμμισε υπογράμμισε την «αμερικανική δέσμευση» στη συνεργασία 3 συν 1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ) και την υποστήριξη σε σχήματα όπως το East Med Gas Forum. «Η Ελλάδα υποστηρίζει την ανοιχτή αρχιτεκτονική των συνεργασιών αυτών στη βάση του διεθνούς δικαίου και αναμένουμε οι διαδικασίες αυτές να αποτελέσουν γέφυρα συνεργασίας. Θα δημιουργηθούν οικονομικές ευκαιρίες και ελπίζω να κρατηθεί ανοιχτή η πόρτα για την Τουρκία». Ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ανατ. Μεσόγειο όπου και η εγχώρια αστική τάξη προσβλέπει για την αναβάθμισή της, σχήματα συμμαχιών που δεν κατοχυρώνουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τα υπονομεύουν αφού προωθούν σχέδια συνεκμετάλλευσης στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδίων να κρατήσουν την Τουρκία αγκιστρωμένη στη Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...