Τζ. Σταυρίδης: «Συνεχόμενες διαφωνίες στο Αιγαίο»

Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), στο πλαίσιο Ασκήσεως "ΛΟΓΧΗ ", στη θαλάσσια περιοχή Κεντρικού Αιγαίου και νήσων Κυκλάδων - Φλεβάρης 2022
Φώτο Αρχείου / Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), στο πλαίσιο Ασκήσεως “ΛΟΓΧΗ “, στη θαλάσσια περιοχή Κεντρικού Αιγαίου και νήσων Κυκλάδων – Φλεβάρης 2022 / Πηγή: ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ / EUROKINISSI

«Συνεχόμενες διαφωνίες στο Αιγαίο». Έτσι ονομάζει τις αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο πολυδιαφημισμένος πρώην διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ευρώπης. Σε άρθρο του στο «Bloomberg» επισημαίνει ακόμα ότι θα πρέπει να εισακουστούν οι «ανησυχίες» της Τουρκίας και ότι «κλειδί θα αποτελέσει η διπλωματία εκτός ραντάρ, αφού η λάμψη της δημοσιότητας (…) δεν θα προωθήσει εποικοδομητικά τη συζήτηση».

Υποστηρίζει δηλαδή τα παζάρια πίσω από τις κλειστές πόρτες, όπως αυτά που διεξάγονται σε «πλατφόρμα ΝΑΤΟ», με …«συμμαχικό πνεύμα» ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση. Δεν παραλείπει μάλιστα να θυμίσει ότι η Ελλάδα έθετε βέτο επί χρόνια στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, για να δικαιολογήσει το σημερινό βέτο της τουρκικής κυβέρνησης στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ακόμα πιο «παραστατικά» είναι όσα σημειώνει για τους λόγους που «κανείς δεν θέλει μια κατάσταση όπου η Τουρκία θα απομονωθεί πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά». Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως επιχειρησιακός διοικητής του ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι ήταν ισχυροί υποστηρικτές των αποστολών μας. Συμμετείχαν με ικανότητες σε κάθε επιχείρηση και παρείχαν σημαντικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν (όπου είχαν την ευθύνη της ασφάλειας της πρωτεύουσας Καμπούλ για πάνω από μια δεκαετία), στα Βαλκάνια, στη Λιβύη, στην αντιμετώπιση της πειρατείας. Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας και φιλοξενεί τη διοίκηση χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ (μια ζωτική υποδομή τριών αστέρων) στη Σμύρνη».

Σε ελεύθερη μετάφραση: Τα ΝΑΤΟικά σχέδια σε όλη την περιοχή και η «συνοχή» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα απαιτούν το αγκίστρωμα της Τουρκίας στην ευρωατλαντική συμμαχία, με την αναγνώριση αναβαθμισμένων ρόλων, με τη διευθέτηση και των περιορισμών που θέτουν σήμερα στην αστική τάξη της γείτονα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Ο λαός χρειάζεται να επαγρυπνεί: Η πάλη για την υπεράσπισή τους είναι «νύχι – κρέας» με την πάλη ενάντια στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που υπηρετούν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι.

Δείτε ακόμα...