Τζέφρι Πάιατ: Η αναγέννηση των «αμυντικών» σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ

Ως «ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο κυβερνήσεις», που «χτίζει επάνω σε όσα συμφωνήσαμε το 2019» χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, μιλώντας σλημερα στον ΣΚΑΪ TV. Επισημαίνοντας ότι «προσθέτει πρόσθετες διευκολύνσεις και στην ουσία ευθυγραμμίζει την ελληνοαμερικανική συμφωνία με τις συμφωνίες μας με τους στενότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι η συμφωνία «ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας» είπε ότι αυτή «επιβεβαιώνει και εμβαθύνει τη δέσμευση που έχουμε μεταξύ μας, βάσει του άρθρου 5 και την πρόθεσή μας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον»! Όταν το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι και η Τουρκία, στην ουσία κάνει πλάτες στην επιθετική πολιτική της Άγκυρας.

Σε ερώτηση για τη Σκύρο που η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να εντάξει στις νέες περιοχές που θα εγκατασταθούν αμερικάνικες βάσεις, ο Τζ. Πάιατ απάντησε ότι «σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν εστιάζουμε στη Σκύρο, δεν έχουμε κάποια λειτουργική απαίτηση εκεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το απέκλεια για το μέλλον».

Αποκαλυπτικός ήταν για τον βρώμικο ρόλο και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Κληθείς να σχολιάσει την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις αντιρρήσεις που εκφράζει στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, είπε: «Μένω έκπληκτος γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε ότι «ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του κόμματος Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρεία του 1ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ το 2018, και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση. Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί. Είναι όροι που ευθυγραμμίζουν τη συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...