Τζέικ Σάλιβαν: Τα «κανάλια επικοινωνίας» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας παραμένουν ανοιχτά

Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ / Feb. 11, 2022

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε ότι τα «κανάλια επικοινωνίας» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας παραμένουν ανοιχτά, παρά την αντιπαράθεση των δύο πλευρών, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Σάλιβαν είπε ότι είναι «προς το συμφέρον» των ΗΠΑ να διατηρήσουν επαφή με το Κρεμλίνο, ωστόσο επέμεινε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν «ξεκάθαρο το με ποιον έχουμε να κάνουμε».

Να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο Λευκός Οίκος δεν είχε διαψεύσει αναφορές ότι ο Σάλιβαν είχε συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους για θέματα πυρηνικών όπλων.

Η Wall Street Journal είχε γράψει ότι ο Σάλιβαν είχε εμπιστευτικές συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ και τον ανώτερο σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, τους τελευταίους μήνες.

Ανώτεροι αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα ότι οι άνδρες είχαν συζητήσει τρόπους προστασίας από τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν είχαν συμμετάσχει σε καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης.

Ο ίδιος ο Σάλιβαν – ο οποίος είναι ένας από τους υψηλότερους συμβούλους του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που φέρεται να πιέζει για συζητήσεις με τη Ρωσία – είπε ότι η διατήρηση της επαφής με τη Μόσχα ήταν προς «τα συμφέροντα κάθε χώρας που επηρεάζεται από αυτή τη σύγκρουση».

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, η Washington Post αποκάλυψε ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεπαν το Κίεβο να σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτό για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και να εγκαταλείψει τη δημόσια άρνησή τους να συζητήσουν το τέλος του πολέμου όσο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρέμενε στην εξουσία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...